Ο Οικονόμου επιμένει στα περί «άγνοιας Μητσοτάκη» – Δεν διαψεύδει παρακολούθηση άλλου πολιτικού από την ΕΥΠ

Ο Οικονόμου επιμένει στα περί «άγνοιας Μητσοτάκη» – Δεν διαψεύδει παρακολούθηση άλλου πολιτικού από την ΕΥΠ
Την ώρα που οι αποκαλύψεις έχουν πάρει καταιγιστικές διαστάσεις και στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, επικαλούμενοι «άγνοια» του πρωθυπουργού για το ποια πολιτικά πρόσωπα έχουν μπει σε «νόμιμη επισύνδεση» από την ΕΥΠ.

Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη της ΑΑΔΕ πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, στην κυβέρνηση πασχίζουν ακόμα να κρατήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη μακριά από το κάδρο των ευθυνών, παρότι είναι ακόμα ο ίδιος ο αρμόδιος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σε ερώτηση του documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το εάν έχει παρακολουθηθεί άλλο πολιτικό ή θεσμικό πρόσωπο, η απάντηση που επεφύλασσε ήταν εξίσου φοβική με αυτή στην οποία παρέπεμψε.

«Κλείνουμε εσχάτως τέσσερις μήνες από την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός, που παραμένει αρμόδιος, έχει ενημερωθεί εάν κάποια άλλο πολιτικό πρόσωπο ή θεσμικός παράγοντας του τόπου έχει παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ;» ήταν το ερώτημα που θέσαμε στον Γιάννη Οικονόμου το πρωί της Πέμπτης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ελπίζοντας σε μία πιο καθαρή απάντηση από αυτές που έχουν παρασχεθεί μέχρι σήμερα.

Τελικά, ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου περιορίστηκε στο ότι «έχουμε απαντήσει πολλές φορές στο ερώτημα αυτό. Δεν έχω τίποτα παραπάνω να προσθέσω», αποφεύγοντας κάθε άλλη αναφορά στο ζήτημα, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός της μειωμένης προσέλευσης δημοσιογράφων στη σημερινή ενημέρωση.

Σε ποιες όμως απαντήσεις του παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Συγκεκριμένα, ήταν κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της 14ης Νοεμβρίου, την επόμενη της δημοσίευσης από το Documento της δεύτερης λίστας στόχων παρακολούθησης μέσω Predator, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται επιπλέον πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί ή θεσμικοί παράγοντες από την ΕΥΠ.

«Κοιτάξτε, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είναι σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές στο ερώτημα αυτό και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν» απάντησε τότε, αρχικά σε σχετικό ερώτημα ο Γ. Οικονόμου, προσθέτοντας μονότονα πως «από την άλλη αυτό που η κυβέρνηση κατηγορηματικά επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει καμία κρατική αρχή ασφαλείας που να χρησιμοποιεί αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά».

«Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει και στο παρελθόν και η κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποια πρόσωπα τίθεται σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα. Και τέτοιου είδους ενημέρωση προς τον πρωθυπουργό δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής» είπε την ίδια ημέρα σε άλλη ερώτηση, ενώ και σε άλλο σημείο είπε ευθαρσώς πως «ο πρωθυπουργός δεν είναι εκείνος που γνωρίζει ποια πρόσωπα μπαίνουν σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ», πασχίζοντας σε διάφορες παραλλαγές να βγάλει τον πρωθυπουργό από το κάδρο των ευθυνών.

Σημειώνεται δε πως έκτοτε, μία εβδομάδα μετά τις παραπάνω δηλώσεις, το Documento δημοσίευσε λίστα πολιτικών και άλλων προσώπων που έχουν παρακολουθηθεί παράλληλα και από την ΕΥΠ. 

Συγκεκριμένα, ήταν ο πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο διευθυντής της «Καθηµερινής» Αλέξης Παπαχελάς, ο ευρωβουλευτής που διαγράφηκε από τη Ν∆ και παραιτήθηκε από το ΕΛΚ Γιώργος Κύρτσος, ο πρώην σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού που εξωθήθηκε σε παραίτηση στις 19 Αυγούστου 2020 Αλέξανδρος ∆ιακόπουλος αλλά και ο αντιναύαρχος ε.α., γενικός διευθυντής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αµυντικών Εξοπλισµών Αριστείδης Αλεξόπουλος ήταν θύµατα παρακολούθησης της ΕΥΠ. Σημειώνεται πως ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΕΥΠ, ούτε κανένας από τους παραπάνω διέψευσε το ρεπορτάζ.
Συνεπώς, μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το Μέγαρο Μαξίμου να επικαλούνται την «άγνοια» για την ΕΥΠ που βρίσκεται ακόμα υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου, όμως μοιάζει αδύνατον να καταφέρουν να κρυφτούν από τις αποκαλύψεις που καίνε το «σύστημα Μητσοτάκη».
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter