Ο Οικονόμου καταγγέλλει Ιάσονα Αποστολόπουλο για να καλύψει την κυβερνητική αντιμεταναστευτική πολιτική

Ο Οικονόμου καταγγέλλει Ιάσονα Αποστολόπουλο για να καλύψει την κυβερνητική αντιμεταναστευτική πολιτική

Ευκαιρία να δοκιμάσει τις υποκριτικές του ικανότητες βρήκε κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην προσπάθειά του να απαντήσει στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη στοχοποίηση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παράλληλα απέρριψε κάθε στοιχείο διεθνούς οργανισμού και ευρωπαϊκού θεσμού που βαραίνει την κυβέρνηση με κατηγορίες για παράνομες και θανατηφόρες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα της χώρας.

Η ερώτηση που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα πλαίσια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών μπορεί να είχε στο επίκεντρό της την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex μετά από το πόρισμα-κόλαφος της OLAF για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, όμως ο Γιάννης Οικονόμου επέλεξε να βάλει ξανά στο στόχαστρο της κυβέρνησης έναν πολίτη, τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, επειδή κατήγγειλε όσα διεθνείς οργανισμοί και ευρωπαϊκοί φορείς έχουν καταγράψει τα προηγούμενα χρόνια με προβληματισμό.

Μάλιστα, επικαλέστηκε την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την «αθωώτητα» της κυβέρνησης, και όταν του επισημάνθηκε από το documentonews.gr πως αυτή έχει αμφισβητηθεί για αμφιβόλου ποιότητας μεθοδολογία από διεθνή μέσα ενημέρωσης, επέμεινε στην επίθεση στο πρόσωπό του διασώστη.

«Σε ότι αφορά την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex δεν έχει να δηλώσει ή να παρατηρήσει κάτι η κυβέρνηση» ήταν η «λιτή» απάντηση όταν ζητήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ερμηνεύσει την παραίτηση του Φαμπρίς Λέγκερι υπό το βάρος των εγκληματικών ευθυνών του οργανισμού για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο που διαπίστωσε η OLAF.

Αναφερόμενος στην έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο, η οποία δεν διαπίστωσε κανένα στοιχείο για τα καταγγελλόμενα pushbacks στο Αιγαίο, παρά τη σωρεία αποκαλύψεων και μαρτυριών, υπογράμμισε πως η Eθνική Aρχή «εξέτασε διεξοδικά καταγγελίες, δεδομένα, ανθρώπους, μάρτυρες, με μεθοδολογία που δεν αμφισβητείται και κατέληξε ότι καμία από αυτές τις καταγγελίες ή τις φήμες δεν ευσταθούν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε προσωπικά στον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, παρότι δεν είχε αναφερθεί μέχρι εκείνη την ώρα το όνομά του από τους δημοσιογράφους, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως άρθρο του Politico μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Εθνικής Αρχής μέμφεται την Αρχή και την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως τα αποτελέσματα της έκθεσης αποτελούν «μια διαπίστωση που είναι πιθανό να τύχει σκεπτικιστικής υποδοχής από τις ΜΚΟ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο διεθνούς φήμης ιστότοπος, σχεδόν το 45% όσων ρωτήθηκαν κατά την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι αξιωματούχοι της αστυνομίας ή του λιμενικού, οι οποίοι μάλιστα, όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλέκονται στις παράνομες επαναπροωθήσεις.

Μετά την αναφορά του Γ. Οικονόμου, το documentonews.gr του επισήμανε το δημοσίευμα, ενώ του υπενθύμισε δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Κυρανάκη πως «λόγω της γεωγραφικής της θέσης δέχεται πολύ μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και κάνει πράγματα τα οποία ξεφεύγουν από τις νόρμες και τις πρακτικές που έχουμε ακούσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρά την κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουμε να το κάνουμε».

«Κατηγορήσατε τον διασώστη Ιασονα Αποστολόπουλο επειδή είπε ψέματα ή επειδή κατήγγειλε υπαρκτά προβλήματα;» ήταν το ερώτημα που διατυπώθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον ίδιο να επιμένει μονότονα στην άρνηση κάθε καταγγελίας και αναφοράς για τα ελληνικά Pushbacks.

«Αυτά τα οποία κατήγγειλε ο κύριος Αποστολόπουλος δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι άδικες, αβάσιμες, συκοφαντικές και υβριστικές κατηγορίες κατά των γυναικών και των αντρών του ελληνικού λιμενικού σώματος» απάντησε στο ερώτημα.

Οικονόμου «απαγγέλλει» Αποστολόπουλο

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την απάντησή του στην ερώτηση για τη Frontex, την παραίτηση του επικεφαλής της και την έρευνα της OLAF, ο Γ. Οικονόμου έσπευσε να μεταφέρει τη συζήτηση στα λεγόμενα του Ιασ. Αποστολόπουλου προ μηνός στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και μάλιστα, βάζοντας ο ίδιος ιδιαίτερο πάθος στην «απαγγελία» αποσπασμάτων από την ομιλία του.

«Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το συγκεκριμένο που με ρωτήσατε, θέλω να σας διαβάσω τι ακριβώς ισχυρίστηκε ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ενώπιον του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κούλογλου, ο οποίος ούτε αντέδρασε, ούτε αντέκρουσε πολύ περισσότερο τίποτα από όλα αυτά» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου μετά το «ουδέν σχόλιον» για την Frontex, συνεχίζοντας με μία θεατρική τοποθέτηση.

«Λέει “Στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό λιμενικό σώμα παγκοσμίως, που αντί να διασώζει ανθρώπους στη θάλασσα, πετάει ανθρώπους στη θάλασσα”, το ελληνικό λιμενικό», μονολογεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«”Οι ελληνικές αρχές απαγάγουν πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στις ελληνικές αρχές και τους πετάνε πάλι στη θάλασσα. Είναι μοναδικό φαινόμενο. Δεν το έχουμε ξαναδεί. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι το εξής”, λέει ο συγκεκριμένος ο κύριος, “οι πρόσφυγες φτάνουν μόνοι τους, ανεξάρτητα στις ελληνικές αρχές. Οι ελληνικές αρχές δεν τους καταγράφουν. Τους κρατάνε σε μυστικά μέρη”, λέει. “Κατάσχουν τα υπάρχοντά τους”, λέει, “ως επί το πλείστον κινητά τηλέφωνα και διαβατήρια”» συνεχίζει να παραθέτοντας σημεία της ομιλίας του διασώστη ο Γ. Οικονόμου.

«Ισχυρίζεται ο συγκεκριμένος κύριος ότι οι άντρες και γυναίκες του λιμενικού σώματος τους μεταφέρουν σε σκάφη του λιμενικού, τους βάζουν σε φουσκωτά χωρίς μηχανές, και εν τέλει τους παρατάνε στην ανοιχτή θάλασσα. Χωρίς τροφή, νερό, ή οποιοδήποτε μέσο για να καλέσουν βοήθεια. Μετανάστες, λέει, που αρνούνται να επιβιβαστούν σε αυτά τα σκάφη, συχνά κακοποιούνται και βασανίζονται» πρόσθεσε, πριν συνεχίσει την επίθεση στο πρόσωπό του, κατηγορώντας τον για συκοφαντία κατά της χώρας, παρότι ο διασώστης καταγγέλλει τις πολιτικές της κυβέρνησης.

«Πρόκειται για μια ακραία συκοφαντία σε βάρος της χώρας, και ανυπόστατες κατηγορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από πουθενά. Και έπρεπε να είναι αυτονόητη η αντίδραση οποιουδήποτε παρακολουθούσε αυτές τις ανυπόστατες προκλητικές κατηγορίες απέναντι στη χώρα» συμπληρώνει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Ήταν αυτονόητη η δική μας αντίδραση, η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου. Ασκεί μία μεταναστευτική πολιτική που βασίζεται στο δίκαιο. Οι άντρες και οι γυναίκες του λιμενικού σώματος δεν κάνουν αυτές τις αθλιότητες που περιγράφει χωρίς καμία απόδειξη και τεκμήριο ο συγκεκριμένος κύριος. Αντιθέτως φυλάν τα σύνορα της χώρας και σώζουν ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter