O Ολάντ βγαίνει σε μια «χρυσή σύνταξη»

O Ολάντ βγαίνει σε μια «χρυσή σύνταξη»

Η αλλαγή σκυτάλης στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο, στο μέγαρο των Ηλυσίων, θα γίνει την Κυριακή, 14 του μηνός.

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν μπορεί να καυχηθεί ότι ήταν ένας από τους επιτυχημένους Γάλλους προέδρους, γι αυτό μάλιστα δεν επεδίωξε μια δεύτερη θητεία, αλλά ο καιρός ήρθε να γίνει συνταξιούχος…

Κανείς δεν ξεχνά – τουλάχιστον στη Γαλλία – πως μόλις έφτασε στο Μέγαρο των Ηλισίων μείωσε τις απολαβές του (αλλά και των υπουργών) κατά 30% και από τα 18,276 «έπεσε» στα 12,696 (καθαρά), αν και ο προεδρικός θώκος κρύβει πολλά προτερήματα και απολαβές.

Τώρα όμως ήρθε ο καιρός της σύνταξης, που σύμφωνα με τη γαλλική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μάλλον είναι μεγαλύτερη από τον μισθό του…

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 15.000 ευρώ το μήνα!

Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη διευκρινίσει η Προεδρία της Γαλλίας, σύμφωνα με την Le Figaro, ο Ολάντ θα λαμβάνει 15.114 ευρώ μηνιαίως, ενώ θα αποποιηθεί του δικαιώματος που έχουν όλοι οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας να είναι μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, η οποία θέση θα του απέφερε άλλες 12.000 ευρώ.

Η Προεδρία εξήγησε ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη σύνταξη από όλες τις κοινοβουλευτικές θέσεις συν το αξίωμα του Προέδρου της Γαλλίας που υπηρέτησε ο Ολάντ, ενώ γαλλικά ΜΜΕ είχαν υπογραμμίσει ότι η χώρα εμφανίζεται ιδιαίτερα γενναιόδωρη προς τους πρώην προέδρους της, καθώς ο Ζακ Σιράκ λαμβάνει μηνιαία σύνταξη ύψους 31.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο Ολάντ δικαιούται, όπως όλοι οι πρώην πρόεδροι, διάφορα προνόμια, όπως ένα διαμέρισμα πλήρως επιπλωμένο και δύο άτομα στην υπηρεσία του. Δικαιούται επίσης ένα αυτοκίνητο του κράτους με δύο οδηγούς, καθώς και δύο αστυνομικούς για την φύλαξή του και επτά συνεργάτες.

Πάντως, οι αριθμοί αυτοί θα μειωθούν: σε πέντε χρόνια από τη συνταξιοδότηση, ο αριθμός των συνεργατών μειώνεται στους τρεις και οι αστυνομικοί από δύο θα γίνουν ένας.

Στη Γαλλία ωστόσο υπάρχουν πολλές συζητήσεις καθώς εκτιμάται πως οι πρώην πρόεδροι, συνολικά και με όλα τα προνόμια – συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας – μαζί με τις απολαβές τους στοιχίζουν 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με την Le Figaro!

Εάν πάντως ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία, τότε θα έχει το πλεονέκτημα να πάρει τη σύνταξή του το 2022 στα 44 χρόνια!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter