Ο Ολιβιέ Ασαγιάς επιστρέφει με κομεντί

Ο Ολιβιέ Ασαγιάς επιστρέφει με κομεντί

Δειλά-δειλά ξεκινούν οι εταιρείες διανομής να προβάλουν καινούργιες ταινίες και το ποδαρικό για τη νέα -καλοκαιρινή και μετά κορονοϊού- εποχή κάνουν δύο γαλλικές ταινίες που βγαίνουν στα θερινά σινεμά από την Πέμπτη 4 Ιουνίου.

Παιχνίδια Ζευγαριών (Double vies) (**)

Κομεντί γαλλικής παραγωγής 2018 (98)

Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Ασαγιάς

Πρωταγωνιστούν: Γκιγιόμ Κανέ, Ζιλιέτ Μπινός, Πασκάλ Γκρεγκορί

Εκδότης που διστάζει να βάλει την επιχείρηση του στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, αρνείται να εκδώσει το νέο βιβλίο ενός συγγραφέα φίλου του. Ο τελευταίος που βιώνει βαθιά υπαρξιακή και καλλιτεχνική κρίση βλέπει τον γάμο του να βρίσκεται σε τέλμα αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να έχει τις «περιπέτειες» του για τις οποίες γράφει αναλυτικά στο τελευταίο βιβλίο του. Σε μια από αυτές αναφέρει με λεπτομέρειες πως του πήρε πίπα η ερωμένη του μέσα στο σινεμά την ώρα που έβλεπαν την «Λευκή κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε!

Η δημόσια και η ιδιωτική ηθική ως συγκοινωνούντα δοχεία. Το πέρασμα στη νέα, ψηφιακή εποχή και οι συνέπειες της σε εμπορικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο. Η αδυναμία του σύγχρονου ατόμου να ζήσει το παραμικρό στη σημερινή εποχή δίχως τον εθισμό. Η λογοτεχνία ως μορφή τέχνης αλλά και τρόπου επικοινωνίας. Το σινεμά ως η γέφυρα που ενώνει τους πάντες και τα πάντα (μπλόγκερ, λογοτέχνες, διανοούμενους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιογράφους, εραστές, αναγνώστες κλπ) με τρόπο αφοπλιστικό και ενίοτε διασκεδαστικό. Πολλές και κάπως σκορποχώρι οι ιδέες στο νέο πόνημα του πρώην κριτικού κινηματογράφου Ολιβιέ Ασαγιάς («Carlos», «Μετά το Μάη», «Γυναίκα παγίδα», «Τα σύννεφα του Σιλς Μαρία») αλλά η λειτουργικότητα δεν απουσιάζει. Ο 65χρονος Γάλλος καταφέρνει να κρατά υψηλά το ενδιαφέρον στο φιλμ ακόμη κι όταν οι ήρωες του το παρακάνουν με την φλυαρία. Θεωρητικά τα «Παιχνίδια ζευγαριών» είναι η τυπική γαλλική κομεντί που γνωρίζουμε: πικάντικοι διάλογοι πασπαλισμένοι με διανοουμενίστικη χρυσόσκονη, θανατηφόρες ατάκες με απόσταγμα σεξουαλικής γοητείας και καταστάσεις παρεξηγήσεων που κάποιες (λίγες πάντως) φορές βγάζουν γέλιο. Ουσιαστική η μελέτη των διανοούμενων χαρακτήρων του Ασαγιάς δυσκολεύεται να βρει το δρόμο της καθώς η φλυαρία τους κάπου κουράζει και το θέμα της ειλικρίνειας στις διαπροσωπικές σχέσεις έχει εξαντληθεί προ πολλού.

Οι αταίριαστοι (Le lion) (-)

Κωμωδία γαλλο-βελγικής συμπαραγωγής 2020 (95)

Σκηνοθεσία: Λουντοβίκ Κολμπό-Ζουστίν

Πρωταγωνιστούν: Ντάνι Μπουν, Φιλίπ Κατρίν, Αν Σερά

Ο Ρομέν Ταρντί είναι ψυχίατρος και βοηθάει έναν από τους ασθενείς του να το σκάσει από το ίδρυμα που νοσηλεύεται προκειμένου να τον βοηθήσει να εντοπίσει της κοπέλα του που έπεσε θύμα απαγωγής.

Ο γάλλος κωμικός Ντάνι Μπουν («Είναι τρελοί αυτοί οι βόρειοι», «Ο αρχιτσιγκούνης» κλπ) είναι ο ασθενής με το όνομα Λεόν που υποστηρίζει ότι δεν είναι τρελός αλλά μυστικός πράκτορας που μπορεί να βοηθήσει τον Ρομέν στο πρόβλημα του. Ο πρωταγωνιστής της δεύτερης κωμωδίας που σκηνοθετεί ο διευθυντής φωτογραφίας Λουντοβίκ Κολμπό-Ζουστίν έχει σπάνιο χάρισμα στον μιμητισμό και υποθέτουμε αυτός είναι ένας βασικός λόγος για το γέλιο που υπόσχεται η ταινία. Καθώς δεν έγινε δημοσιογραφική προβολή δεν μπορούμε να έχουμε άποψη για το αν τελικά τα καταφέρνει.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter