Ο ολλανδικός οργανισμός σιδηροδρόμων πληρώνει το τίμημα για το ρόλο του στο Ολοκαύτωμα

Ο ολλανδικός οργανισμός σιδηροδρόμων πληρώνει το τίμημα για το ρόλο του στο Ολοκαύτωμα

102.000 Εβραίους μετέφερε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου. Τώρα, ο κρατικός οργανισμός σιδηροδρόμων της Ολλανδίας θα αποζημιώσει τους επιζήσαντες και τις οικογένειες τους με το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αρχή έγινε το 2005, όταν ο Ρότζερ Βαν Μπόξτελ, διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, Nederlandse Spoorwegen (NS) ζήτησε επίσημα «συγγνώμη» για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η εταιρεία στο Ολοκαύτωμα. Δεν υπήρξε, ωστόσο, η διάθεση για καταβολή αποζημιώσεων προς τους επιζήσαντες και τις οικογένειες των θυμάτων.

Αυτό άλλαξε όταν ο 83χρονος σήμερα Σάλο Μούλερ, του οποίου οι γονείς είχαν μεταφερθεί από το Άμστερνταμ στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Βέστερμπροκ πριν οδηγηθούν στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς, απείλησε να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της εταιρείας.

Το αποτέλεσμα είναι η προσέγγιση περίπου 500 επιζησάντων και 5.500 συγγενών των θυμάτων από τον κρατικό οργανισμό, στους οποίους αναμένεται να καταβάλλει αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, θα δοθούν περί τα 15.000 ευρώ σε κάθε επιζήσαντα, 7.500 ευρώ στους συζύγους των θυμάτων και μεταξύ 5.000 και 7.500 ευρώ σε κάθε τέκνο.

Ας σημειωθεί ότι οι Ναζί κατέβαλλαν το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ σε σημερινά χρήματα στον ολλανδικό οργανισμό σιδηροδρόμων για τη μεταφορά των Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά την Ευρώπη. Το τελευταίο τραίνο αναχώρησε στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, λίγο προτού μεγάλο τμήμα του προσωπικού ξεκινήσει απεργία, στην προσπάθειά τους να επισπεύσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής.

Το 2014, ο γαλλικός οργανισμός σιδηροδρόμων SNCF συμφώνησε να πληρώσει το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ σε αποζημιώσεις για το ρόλο που διαδραμάτισε στη μεταφορά περί των 76.000 Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter