Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Συναρπαστικές φωτογραφίες

Ο Όλυμπος ανάμεσα στους 5 καλύτερους εθνικούς δρυμούς της Ευρώπης (Photos)

Στην πέμπτη θέση των ομορφότερων εθνικών δρυμών της Ευρώπης βρέθηκε ο Όλυμπος.

1. Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, Ισλανδία

Η Ισλανδία διαθέτει ένα εξωπραγματικό σκηνικό, παρά το γεγονός ότι η παράκτια πρωτεύουσα της, το Ρέικιαβικ είναι γνωστή για την νυχτερινή ζωή, τα μπαρ και μουσεία της, τα οποία σας ταξιδεύουν στην ιστορία των Βίκινγκ. Το Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, είναι 5.300 τετραγωνικών μιλίων το οποίο προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα αντιθέσεων ανάμεσα στα θαύματα της φύσης. Εδώ θα δείτε το μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης. Χρόνια της διάβρωσης έχουν αφήσει απίστευτους σχηματισμούς πάγου στο στρώμα πάγου που καλύπτει σχεδόν το 13% της χώρας. Το πάρκο φιλοξένει τον παγετώνα Jökulsárlón, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά θαύματα της Ισλανδίας. 2. Εθνικό Πάρκο Goreme, Καππαδοκία Τουρκία

Αποτελεί ένα καταπληκτικό και μοναδικό σχεδιασμό της φύσης. Αυτό το εντυπωσιακό τοπίο είναι σαν ένα γλυπτό από τη διάβρωση, με την κοιλάδα και τα περίχωρά της, που είναι γεμάτες από ιερά λαξευμένα βράχους. Οι μονολιθικές εκκλησίες της Καππαδοκίας έχουν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO από το 1985. Βράχοι ποικίλης σκληρότητας σχηματισμένοι από ηφαιστειακή τέφρα αποτελούν την καρδιά αυτού του τοπίου, το οποίο διαμορφώθηκε από εκρήξεις ηφαιστείων και πλημμύρες κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων για να καταλήξει στη σημερινή του μορφή. Οι πρώτοι χριστιανοί το αποίκησαν για να ζήσουν μια ασκητική ζωή, αλλά κυρίως για να βρουν καταφύγιο από τους εχθρούς τους (Πέρσες, Ρωμαίοι, Άραβες, Μογγόλοι…). Για τη διαμονή τους δημιούργησαν τις ξακουστές λαξευτές κατασκευές της περιοχής. Δεν σκάλισαν στους βράχους μόνο εκκλησίες και παρεκκλήσια αλλά ολόκληρα υπέργεια και υπόγεια οικιστικά συγκροτήματα προορισμένα να φιλοξενήσουν χιλιάδες ανθρώπους. Οι κατασκευές αυτές, που κάποιες φτάνουν σε βάθος και δέκα επιπέδων κάτω από τη γη, περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις όπως κουζίνες, αποθήκες, κοιτώνες, ακόμα και στάβλους και νεκροτομεία, και σε συνδυασμό με βαθιά φρεάτια εξαερισμού παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

3. Εθνικό Πάρκο λιμνών του Πλίτβιτσε, Κροατία

Το εθνικό πάρκο λιμνών του Πλίτβιτσε είναι ένα από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Κροατία. Το πάρκο έχει έκταση 296,85 χλμ². Ιδρύθηκε το 1949 και από το 1979 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα δέχεται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Περιλαμβάνει 16 λίμνες οι οποίες συνδέονται με μια σειρά καταρρακτών, καθώς και αρκετές σπηλιές, τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της καρστικής αποσάθρωσης του ασβεστόλιθου.

4. Εθνικό Πάρκο Belluno Dolomites, Ιταλία

Είναι ένα θαύμα που ξεπερνά οποιοδήποτε από τα φημισμένα μουσεία της χώρας. Βρίσκεται μόλις μία ώρα από τη Βενετία αλλά το πάρκο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγριο ​​και παρθένο. Η αρχαία πόλη του Μπελούνο, με 37.000 κατοίκους είναι η κύρια πόλη κοντά στο πάρκο.

5. Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, Ελλάδα

Αυτό το πάρκο 92 τετραγωνικών μιλίων φιλοξενεί μία από τις διασημότερες οροσειρές στον κόσμο – τις 52 κορυφές του Ολύμπου που πιστεύεται πως ήταν η κατοικία των 12 θεών από τους κατοίκους της κλασικής Ελλάδας. Είναι η πρώτη περιοχή, για την οποία εφαρμόστηκε πριν από 50 χρόνια ειδικό καθεστώς προστασίας στη χώρα μας με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού το 1938. Η σημασία του Δρυμού έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Απόθεμα της Βιόσφαιρας». Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.