Ο Όρμπαν απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συναίνεση για νέο πρόεδρο της ΕΕ τον Τίμερμανς

Ο Όρμπαν απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συναίνεση για νέο πρόεδρο της ΕΕ τον Τίμερμανς

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ ‘Ορμπαν αποκάλεσε σήμερα “ιστορικό λάθος” την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να τεθεί ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της αποψινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν σε αυτή την κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για να ορίσουν τον νέο επικεφαλής της Κομισιόν, κλειδί για τους διορισμούς στις άλλες κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε επιστολή προς τον Ζοζέφ Ντολ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ, δεξιά), που αναρτήθηκε στο Twitter από την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα, ο ‘Ορμπαν διαμαρτύρεται για τον ενδεχόμενο διορισμό του Τίμερμανς.

Αυτό το σενάριο θα έδινε την κορυφαία θέση στον πολιτικό σχηματισμό που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από το ΕΛΚ, στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Το κόμμα Fidesz του ‘Ορμπαν είναι μέλος του ΕΛΚ. Ωστόσο η συμμετοχή του στο ΕΛΚ ανεστάλη τον Μάρτιο του 2019 λόγω της επιθετικής στάσης του κατά των Βρυξελλών. Το Fidesz έχει μόνο 12 ευρωβουλευτές που συνδέονται με το ΕΛΚ.

Για τον ‘Ομπαν, είναι “ταπεινωτικό” το κόμμα που ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, δηλαδή το ΕΛΚ, να αφήσει την κορυφαία θέση της ‘Ενωσης για την οποία έδωσε μάχη, σε ένα άλλο, πολύ λιγότερο κατάλληλο.

Η Ουγγαρία ανήκει στις πιο εχθρικές χώρες απέναντι στον διορισμό του Τίμερμανς, μαζί με τις άλλες τρεις της ομάδας των χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) και την Ιταλία.

Υπ΄αριθμό 2 στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Τίμερμανς έχει κινήσει διαδικασίες για παραβίαση του κράτους δικαίου κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ απορρίφθηκε από τους αρχηγούς κρατών στη σύνοδο κορυφής στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με συνεργάτες του και διάφορες πηγές στους κόλπους του ΕΛΚ.

AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter