Ο Όρμπαν διώχνει τον γενικό εισαγγελέα και βάζει «δικό του» βάζοντας «φωτιά» στην Ουγγαρία

Ο Όρμπαν διώχνει τον γενικό εισαγγελέα και βάζει «δικό του» βάζοντας «φωτιά» στην Ουγγαρία

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον γενικό εισαγγελέα της χώρας με «δικό του» άνθρωπο λίγο πριν τις εκλογές τη στιγμή που η αντιπολίτευση έχει σχεδόν ισοφαρίσει το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα «Φίντες» στις δημοσκοπήσεις.

Οι βουλευτές του Ουγγρικού κοινοβουλίου θα ψηφίσουν σήμερα την αποπομπή του γενικού εισαγγελέα της χώρας, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και «ζωηρού» παρασκηνίου. Οι κακές γλώσσες στην Ουγγαρία λένε ότι ο Όρμπαν προετοιμάζεται για την ήττα του στις επικείμενες εκλογές και σχεδιάζει την επόμενη μέρα…ελέγχοντας όλες τις θέσεις κλειδιά και ποντάροντας σε μία «φιλελεύθερη παρένθεση», θέτοντας παράλληλα την επόμενη κυβέρνηση υπό ομηρία, αφού όλα τα πρόσωπα-κλειδιά στους θεσμούς θα ελέγχονται από τον ίδιο.

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν το ’22 αναμένεται να «ναρκοθετηθούν» περαιτέρω με την επιλογή του νέου Ούγγρου προέδρου από τον ίδιο τον Όρμπαν και το ελεγχόμενο από τον ίδιο ουγγρικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος φοβάται ιδιαίτερα μία πιθανή νίκη της Ενωμένης Αντιπολίτευσης που ηγείται ο 49χρονος Πέτερ Μάρκι-Ζέι.

Ήδη οι δημοσκοπήσεις προδικάζουν ένα εκλογικό ντέρμπι αφού η μονάδα έναν χρόνο πριν δείχνουν τη διαφορά να βρίσκεται μόλις στη μία ποσοστιαία μονάδα.

Ενώ ο αντιπολιτευόμενος υποψήφιος έχει δεσμευθεί να αποκαθηλώσει τους «λεηλατημένους», από τον Όρμπαν, κρατικούς θεσμούς, επαναφέροντας τους στον δρόμο της ανεξαρτησίας και στα πλαίσια του κράτους-δικαίου.

Η θέση του εισαγγελέα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφού εκεί θα κριθεί εάν τα σκάνδαλα και η διαφθορά που έγινε ενδημική επί Όρμπαν αφενός να υπάρξει διερεύνηση, αφετέρου να υπάρξει κάθαρση. Κατά συνέπεια ο Ούγγρος ακροδεξιός πολιτικός ήδη προβλέπει αν δεν προδικάζει την ήττα του αλλά και τη διαχείριση της, αφαιρώντας εργαλεία από τους αντιπάλους του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter