Ο Ορτέγα φιμώνει τον Τύπο στη Νικαράγουα

Ο Ορτέγα φιμώνει τον Τύπο στη Νικαράγουα

Ο πρώην σαντινίστας επαναστάτης και νυν πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγα, εξαπέλυσε καινούρια επίθεση στην αντιπολίτευση την Πέμπτη 20 Μαΐου. Η αστυνομία έκανε έφοδο στα κτίρια των ανεξάρτητων Μέσων, El Confidencial και Esta Semana στη πρωτεύουσα Μανάγουα, κατάσχοντας εξοπλισμό και συλλαμβάνοντας προσωπικό. 

Ο Κάρλος Φερνάντο Τσαμόρο, διευθυντής των δύο ανεξάρτητων Μέσων, σε άρθρο του ανέφερε ότι «έκλεψαν τα πάντα, αλλά δεν μπορούν να κατασχέσουν την δημοσιογραφία».

Οι αρχές επίσης ανακοίνωσαν ότι ανοίγει δικαστική έρευνα για εναντίον της Κριστιάνα Τσαμόρο, αδερφής του Κάρλος Φερνάντο, η οποία είναι βασική αντίπαλος του Ορτέγα εν όψει των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, οι λογαριασμοί του ιδρύματος Βιολέτα Μπάριος ντε Τσαμόρο «περιέχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος». Η Βιολέτα Μπάριος ντε Τσαμόρο ήταν η πολιτικός που κέρδισε τον Ορτέγα στις εκλογές του 1990 κι έμεινε στον προεδρικό θώκο μέχρι το 1997, όταν και απεβίωσε. Ήταν η μητέρα του Κάρλος Φερνάντο και της Κριστιάνα.

Κυβερνητική βεντέτα

Αυτή η επίθεση στα Μέσα και την ΜΚΟ των μελών της συγκεκριμένης οικογένειας δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Το καθεστώς του Ορτέγα φαίνεται να έχει ανοίξει προσωπική βεντέτα με την οικογένεια Τσαμόρο, μια εκ των σημαντικότερων παραγόντων του ειρηνικού κινήματος ανατροπής του «νεποτιστικού» και «διεφθαρμένου» καθεστώτος του Ορτέγα που γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 2018. «Μια προσπάθεια πραξικοπήματος», σύμφωνα με τον πρώην επαναστάτη. Η καταστολή στους διαδηλωτές εκείνη την ημέρα ήταν αμείλικτη: άφησε 328 νεκρούς και 2.000 τραυματίες, με εκατοντάδες αυθαίρετες συλλήψεις.

Η μοίρα του Ορτέγα φαίνεται να συνυφαίνεται με εκείνη της οικογένειας Τσαμόρο. Ο πατριάρχης, Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο, γνωστός δημοσιογράφος, είχε δολοφονηθεί από τον δικτάτορα Σομόσα το 1978. Αυτό ατσάλωσε την αντίσταση εναντίον του και ένα χρόνο αργότερα ανετράπη από τους Σαντινίστας, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Ορτέγα.

Επανερχόμενοι στο παρόν, στο τέλος της κατάθεσής της, η Κριστιάνα Τσαμόρο καταδίκασε την έρευνα στην ΜΚΟ της σαν μια «νομική τερατωδία που υπονομεύει σοβαρά την δημοκρατία». Την προηγούμενη ημέρα, δυο ακόμα προεδρικοί υποψήφιοι τέθηκαν υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Ο ένας εκ των δύο είναι εξάδερφος της Τσαμόρο.

Ο Ορτέγα δεν σταμάτησε εκεί: το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, που τελεί υπό τον πλήρη έλεγχό του, ακύρωσε την νομική υπόσταση του κόμματος Δημοκρατικής Αποκατάστασης, κύριου συμμάχου της Τσαμόρο στον Εθνικό Συνασπισμό εναντίον του Ορτέγα. Η Τσαμόρο εξέφρασε την χλεύη της για την απόφαση, λέγοντας ότι ο Ορτέγα «προσπαθεί να επιλέξει ποιος θα συμμετάσχει στις εκλογές».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter