Ο παγκόσμιος χάρτης των εμβολιασμών

Ο παγκόσμιος χάρτης των εμβολιασμών

Οι χώρες με υψηλό εισόδημα (στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας), οι οποίες φιλοξενούν περίπου το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν παραλάβει το 65% των δόσεων που έχουν παραχθεί από τα εργοστάσια των φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες έκοψαν πρώτες το νήμα στην άτυπη κούρσα του εμβολιασμού και του παράλληλου πλουτισμού τους.

Στις χώρες αυτές συγκαταλέγονται εκείνες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, του Κόλπου και το Ισραήλ. Μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζει το Ισραήλ, με το 37% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί ήδη μία φορά και το 21% δύο. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο (9,8 εκατ. δόσεις στο 13,7% του πληθυσμού) που είναι και η έδρα της AstraZeneca, οι ΗΠΑ με 32,2 εκατ. δόσεις στο 7,9% του πληθυσμού, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 3,4 εκατ. δόσεις και η έκπληξη Σερβία με εμβολιασμένο το 6,2% του πληθυσμού. Στην ΕΕ των 450 εκατομμυρίων πολιτών γκρινιάζουν διότι με 12,7 εκατ. δόσεις για το 2,3% του πληθυσμού είναι προφανές ότι υστερούν. Αλλά αυτά παθαίνεις όταν κάνεις παζάρια για να αγοράσεις φτηνότερα και για τον ίδιο λόγο κάνεις παραγγελίες ακόμη και σε εταιρείες που δεν θα έχουν έτοιμο εμβόλιο ούτε το ερχόμενο καλοκαίρι!

Είναι περιττό να τονίσουμε ότι και οι εμβολιασμοί έχουν ταξική διάσταση. Και μακάβρια ταυτόχρονα, αφού μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Αλλά στον Τρίτο Κόσμο όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από ελονοσία είναι μαθημένοι σε αυτό το σχεδόν θεσμοποιημένο αίσχος. Το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε χώρες οι οποίες αναμένουν τις πρώτες παραδόσεις από τον μηχανισμό COVAX, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ και τη Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi). 

Έκπληξη αποτελεί ότι χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία δεν έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter