Ο παλμογράφος του πολιτικού εξαναγκασμού

Ο παλμογράφος του πολιτικού εξαναγκασμού

«Παλιά μου τέχνη κόσκινο» για τη Ν.Δ. Ξανα-έβαλε μπροστά τους εξαναγκασμούς για να πιέσει και πάλι τους πολίτες να ψηφίσουν ΝΔ.  Η πρώτη φορά ήταν στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2023 όταν η κ. Μπακογιάννη επισκεπτόμενη τα  ορεινά χωριά της Ροδόπης, κάλεσε εκπροσώπους της μειονότητας απειλώντας τους  ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν στις επόμενες εκλογές δεν ψηφίσουν ΝΔ.

Συγκεκριμένα, είχε πει τα εξής η κ. Μπακογιάννη: «Ομολογώ ότι απογοητεύτηκα πάρα πολύ. Και δεν το κατάλαβα. Και θέλω να το πω ευθέως. Δεν το κατάλαβα και με φέρατε σε πολύ δύσκολη θέση, με όλους αυτούς που έδινα μάχη, όλον αυτόν τον καιρό, για τα διάφορα θέματα της μειονότητας και κάθε φορά μιλούσα ως πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής και με τους άλλους βουλευτές μαζί. Και αντ΄ αυτού ψηφίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω λοιπόν βοήθεια. Θέλω στήριξη. Διότι εάν εσείς δεν με στηρίξετε, εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω. Έτσι, ξεκάθαρα πράγματα. Διότι πώς να σας στηρίξω εγώ, όταν θα πάω στην Αθήνα, και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που την ξέρουν την μειονότητα και την αγαπούν, όπως την αγαπώ εγώ. Θα αρχίσουν να μου λένε, ρε Ντόρα, αυτοί μας μαυρίσανε. Τώρα η κυβέρνηση θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκάθαρα πράγματα. Το ξέρετε και εσείς, το ξέρω και εγώ. Τους βουλευτές που βγάλατε. Ό,τι βγάλατε, βγάλατε. Τώρα όμως θα βγάλετε κυβέρνηση, θα βγάλετε κόμμα. Και το κόμμα είμαστε εμείς. Και ήρθα εδώ, γιατί πραγματικά πέρασα τρία χρόνια με τον κορονοϊό δουλεύοντας το σχέδιο της Θράκης και όταν είδα τα αποτελέσματα στη μειονότητα… Έφερα στα Χανιά 41%, που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ ιστορικά της ΝΔ, ποτέ, ούτε όταν ήταν ο πατέρας μου πρωθυπουργός. Ψηφίζουν τα Χανιά και δεν ψηφίζετε εσείς. Οπότε τώρα τι να κάνω; Γι’ αυτό ήρθα εδώ, για να περάσει το μήνυμα. Και πρέπει να περάσει το μήνυμα, ότι χρειαζόμαστε εμείς που κάθε φορά μιλάμε για τη μειονότητα και κάθε φορά κυνηγάμε τα θέματα αυτά, χρειαζόμαστε στήΗ δεύτερη φορά του πολιτικού εξαναγκασμού  έρχεται από Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Ευχαριστώντας  προσωπικά τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για τις ενέργειές τους και τη συνεργασία του για τη στήριξη των πληγέντων, συνέδεσε τις αποζημιώσεις, τα μέτρα στήριξης, με τη συνδρομή της Περιφέρειας, με την εκλογή του Κ. Αγοραστού. Δηλώνοντας παράλληλα πως «το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε»!

Τόνισε λοιπόν ο κ. Αυγενάκης : «Όπως ανακοίνωσα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία αλλεπάλληλων μέτρων που ξεκινούν από τις προκαταβολές της Κρατικής Αρωγής, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης του ΥπΑΑΤ,  στην εφαρμογή των οποίων είναι αναγκαία η συνδρομή της Περιφέρειας. Κι εμείς ως αρμόδιο υπουργείο για τους αγρότες υπολογίζουμε, κ. Περιφερειάρχα,  στη συμβολή σας για την ταχύτητα υλοποίησής τους. Άλλωστε η εμπειρία και η γνώση του εγγυάται την γρήγορη και ανεμπόδιστη και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα, εφαρμογή των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει. Δεδομένων των εκλογών της Κυριακής, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε».

Ο πολιτικός εξαναγκασμός αποτελεί την πιο δυνατή συνταγή, την καλύτερη στοιχειακή δυναμική για να έρθει το ποθούμενο εκλογικό αποτέλεσμα και να  υπερβεί σταθερά όλες τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Εγγυητικός γνώμονας της πολιτικής επιτυχίας που στηρίζεται στο δυνατό μαστίγωμα της πειθάρχησης  με στόχο τη  φρονιμάδα των πολιτών.  Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ στο έργο του Un grand homme de Province à Paris, 1839 μας δίνει μια τέλεια περιγραφή του πολιτικού εξαναγκασμού των δεκαετιών 1820-1830 της φιλελεύθερης αστικής τάξης η οποία στην προσπάθεια της να τοποθετήσει στο θρόνο  ένα βασιλιά που θα εξέφραζε τα  συμφέροντά της bourgeoisie d’argent άσκησε με έναν ακέραιο πρωτογονισμό τον πιο αδικαιολόγητο εξαναγκασμό. Καταλήγοντας  ο Μπαλζάκ στην άποψη ότι ο «πολιτικός εξαναγκασμός αποτελεί  έναν από τους πιο χυδαίους δολοφόνους όπου στα μάτια μου αποτελεί ένα έγκλημα βαθύτερης κακίας που ξεπερνά οποιονδήποτε φόνο».

Για κάποιους η περίφημη φράση του στρατηγού Κλάουζεβιτς , σύμφωνα με την οποία «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα», ανταποκρίνεται και στον πολιτικό εξαναγκασμό-εκβιασμό. Αν λοιπόν ο πόλεμος αποτελούσε ένα  εργαλείο για να υποτάξουμε τους άλλους στη θέλησή μας, ο πολιτικός εξαναγκασμός είναι εξίσου μια μορφή ψυχολογικού πολέμου ή άυλου πολέμου για να υποτάξουμε τον εχθρό ή τον αντίπαλο στη θέλησή μας.

Η ΝΔ, θέτει τον πολιτικό εξαναγκασμό σε επιταγμένους και στρατολογημένους σκοπούς (γίνεται με άλλα λόγια  ο άγρυπνος φρουρός της) αξιώνοντας να αποστεωθούν τα φρονήματα των πολιτών και να υψωθεί η  πολιτική της κυριαρχία  ως  απόλυτη συμβατική συνθήκη.

Ο Απόστολος Αποστόλου είναι καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter