Ο Παντελής Δεντάκης γράφει στο Docville: #supportALLworkers

Ο Παντελής Δεντάκης γράφει στο Docville: #supportALLworkers

Το Documento απευθύνθηκε στον σκηνοθέτη Παντελή Δεντάκη για να γράψει την άποψή του σχετικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο του θεάτρου εξαιτίας της πανδημίας

Χώροι τέχνης χωρίς καλλιτέχνες και θεατές· υπουργείο χωρίς υπουργό και πολιτική. Οχι, δεν είναι εύκολη κατάσταση – έχει πολύ µεγάλες δυσκολίες να διαχειριστεί το κάθε υπουργείο. Ωστόσο γι’ αυτό διορίζεται κάποιος υπουργός, γι’ αυτό πληρώνεται αυτός και οι συνεργάτες του: για να διαχειρίζονται δυσκολίες. Εκεί φαίνεται πόσο καλός είσαι στη δουλειά σου. Και στη συγκεκριµένη θέση, αλλά κυρίως στη συγκεκριµένη συγκυρία, χρειάζεται να είσαι πολύ καλός στη δουλειά σου. Είναι ζωτικό ζήτηµα, όχι πολυτέλεια. Το υπουργείο Πολιτισµού διακατέχεται από σύγχυση και αµηχανία. Εν µέρει νίπτει τας χείρας του, εν µέρει κάτι ψελλίζει. Μιλάει και ξαναµιλάει εδώ και εβδοµάδες για 15 εκατ. ευρώ· τα περιφέρει από δελτία Τύπου σε συνεντεύξεις και από κανάλια σε σάιτ.

Το πρόβληµα δεν είναι µόνο η έλλειψη πόρων. Είναι, κυρίως, η έλλειψη ενδιαφέροντος να βρεθούν λύσεις για να προστατευτούν και να στηριχτούν οι εργαζόµενοι που τους έχει επιβληθεί –φυσικά για λόγους δηµόσιας υγείας– να µείνουν άεργοι στο σπίτι τους.

Χρειαζόµαστε ένα πρόγραµµα οικονοµικής στήριξης των εργαζοµένων στον χώρο της τέχνης που θα διαρκεί τουλάχιστον έξι µήνες µε προοπτική να ανανεωθεί ανάλογα µε τις συνθήκες. Πόσο εύκολα βρίσκονται χρήµατα –κρατικά ή χορηγών– για φιέστες, στολισµούς, 2021 εορτασµούς, χριστουγεννιάτικα βεγγαλικά, µαραθώνιους, ηµιµαραθώνιους κ.λπ.; Ε ας βρεθούν και για τους «εργάτες της τέχνης». Και δεν µιλάω για στήριξη της τέχνης. Αυτό για την ώρα θεωρώ ότι είναι χρήσιµο αλλά δευτερεύον. Μιλάω για οικονοµική στήριξη των εργαζοµένων και των οικογενειών τους και φυσικά για στήριξη των χώρων της τέχνης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter