Ο πασάς, η ερωμένη, η μονή και τα 7.000 στρέμματα

Ο πασάς, η ερωμένη, η μονή και τα 7.000 στρέμματα

Η πρωτοφανής ενέργεια των αρμοδίων του μοναστηριού των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας εκδηλώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τη μεταξύ τους συμφωνία η οποία περιλαμβάνει και την εκκλησιαστική περιουσία.

Σύμφωνα με τις καλόγριες του μοναστηριού, εφτά χιλιάδες στρέμματα γης που βρίσκονται γύρω από τα δύο χωριά της Ηλείας ανήκουν στο μοναστήρι. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα οι καλόγριες επιχείρησαν να προχωρήσουν αιφνιδιαστικά σε πλειοδοτική δημοπρασία της έκτασης χωρίς να ενημερώσουν τους κατοίκους, οι οποίοι το πληροφορήθηκαν τυχαία και εξαγριώθηκαν.

Η πλευρά του μοναστηριού των Αγίων Θεοδώρων υποστηρίζει ότι η επίμαχη έκταση μαζί με περίπου 13.000 στρέμματα ακόμη περιλαμβάνεται σε ένα «περίεργο» συμβόλαιο – δωρεά του πασά Καράτουλα προς την ερωμένη του Ρετεντού που συντάχθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας!

Οι νομικοί εκπρόσωποι της μονής επικαλούνται επίσης το προεδρικό διάταγμα του 1933 «περί μοναστηριακών τσιφλικίων» και ισχυρίζονται ότι η επίμαχη έκταση είναι μετόχι του μοναστηριού.

Με δυναμική παρέμβασή τους οι κάτοικοι των δύο χωριών της Ηλείας και καλλιεργητές των εκτάσεων απέτρεψαν την πλειοδοτική δημοπρασία. Με μισθωμένα λεωφορεία ταξίδεψαν την ημέρα της δημοπρασίας στο μοναστήρι και παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρέθηκε εκεί κατάφεραν η επιτροπή αγώνα που είχαν συστήσει να μιλήσει με τις καλόγριες και τους νομικούς του μοναστηριού, οι οποίοι τους είπαν ότι έπραξαν τα νόμιμα και ότι όσο δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος για την έκταση των 7.000 στρεμμάτων να μην ανησυχούν! Η αναβολή όμως της δημοπρασίας και η επανάληψή της σε μερικές ημέρες ανησυχούν ιδιαίτερα τους κατοίκους, οι οποίοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Να αρπάξουν τη γη μας»

«Είναι τουλάχιστον παράλογο να εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά ένα μοναστήρι και να διεκδικεί τις περιουσίες των αγροτών σε μια περιοχή όπου έχουν γίνει πολλές συμβολαιογραφικές πράξεις, αγορές, πωλήσεις και μεταβιβάσεις. Μιλάμε για εκτάσεις που κατέχουν νόμιμα οι ιδιοκτήτες τους πάνω από 200 χρόνια και σήμερα πληρώνουν κανονικά στο κράτος ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Αν υλοποιηθεί η προσπάθεια αρπαγής της γης μας δεκάδες νέοι αγρότες θα μείνουν στον δρόμο, ενώ θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν συνολικά εκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις, αποζημιώσεις κ.λπ.

Αυτό το θέατρο του παραλόγου πρέπει να τελειώσει με παρέμβαση της πολιτείας. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλα τα μέσα για να προστατέψουμε τις περιουσίες των πατεράδων και των παππούδων μας» λέει στο Documento ο πρόεδρος του Χειμαδιού Θεόδωρος Μπάλας.

Σε ψήφισμά τους, το οποίο κοινοποιούν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι κάτοικοι των δύο χωριών χαρακτηρίζουν ως επιθετική και αντικοινωνική την τακτική του Ηγουμενοσυμβουλίου της μονής Αγίων Θεοδώρων και τονίζουν ότι στρέφεται ευθέως εναντίον της επιβίωσής τους.

200 χρόνια ιδιοκτήτες

«Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι η προδιαληφθείσα Ιερά Μονή ουδέποτε στο παρελθόν είχε προκηρύξει αντίστοιχο διαγωνισμό για την εκμίσθωση των εν λόγω κτημάτων. Απεναντίας, δίχως να μας έχει ενημερώσει για τις προθέσεις της και παραλείποντας χαρακτηριστικά να έλθει προηγουμένως σε επαφή μαζί μας, ως επιβάλλει το φιλοκοινωνικό και αγαπητικό πνεύμα που οφείλει να διακατέχει τον θεσμό της Εκκλησίας, επέλεξε όλως αυθαιρέτως και καταχρηστικώς να προβεί το πρώτον σε μια τέτοια ενέργεια εν έτει 2018. Εξίσου δηλωτικό των επιθετικών έναντι ημών προθέσεων είναι και το στοιχείο ότι η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων προέβη σε αυτή την ενέργεια αδιαφορώντας επιδεικτικώς αφενός για την αληθή εμπράγματη κατάσταση και αφετέρου για την αποστέρησή μας από το μοναδικό μέσο επιβίωσής μας και ενώ γνώριζε ότι το σύνολο των κατοίκων Χειμαδιού νέμεται και αξιοποιεί διαχρονικά από γενεών και για περισσότερα από διακόσια (200) έτη καλόπιστα τις εν λόγω εκτάσεις, με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση ενός ισχνού βιοποριστικού εισοδήματος» αναφέρουν στο ψήφισμά τους.

Φεουδαρχικό καθεστώς

«Θέλουμε να καταστήσουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι επί διακόσια (200) συνεχή έτη οι πρόγονοί μας σε αυτόν τον χώρο έχουν αφήσει τον κόπο τους, τον ιδρώτα τους και τα κόκαλά τους και για λόγους πραγματικούς και συναισθηματικούς δεν εννοούμε να εγκαταλείψουμε την πατρώα μας γη επειδή σε κάποια στιγμή του απώτατου παρελθόντος και υπό το πρόσχημα δουλοκτητικών νόμων κάποιοι αορίστως περιέλαβαν εδάφη, ψυχές και ιστορία στην ιδιοκτησία τους» τονίζουν οι κάτοικοι και ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας. «Απαιτείται η ουσιαστική βούληση της πολιτείας με νεότερη σύγχρονη νομοθετική παρέμβαση η οποία θα δικαιώνει τους κόπους των κατοίκων των τελευταίων 200 ετών και θα δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την παραμονή των νέων παιδιών – αγροτών στον τόπο τους» ανέφερε στο Documento ο δικηγόρος των κατοίκων Λάμπης Μπράμος.

«Είμαστε στο έτος 2018 αλλά κάποιοι φαίνεται πως επιδιώκουν η ζωή να οριστεί από όσα συνέβησαν 200 χρόνια πίσω. Τότε που ένας… πασάς δώρισε στο “μωρό” του –την ερωμένη του, Ρετεντού– μια τεράστια έκταση. Για να τελειώσει εδώ αυτό το ανέκδοτο θα πρέπει να συνεχιστεί ο ξεσηκωμός των κατοίκων για να προκαλέσουν τις πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις εξασφάλισης της γης τους» ανέφερε στο Documento o δημοτικός σύμβουλος του Πύργου Ηλείας Χρήστος Αθανάσουλας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter