Ο «πατέρας των κωφών» στο doodle της Google

Ο «πατέρας των κωφών» στο doodle της Google

Στο Γάλλο παιδαγωγό και φιλάνθρωπο και ιδρυτή του πρώτου σχολείου κωφών, Charles Michel de l’Epée, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Ο Charles Michel de l’Epée διέλυσε την εσφαλμένη έως τότε αντίληψη ότι τα άτομα με μειωμένη ακοή ήταν ανίκανα για μάθηση και ανέπτυξε μια οπτική μέθοδο που αποτέλεσε το πρότυπο για τη διδασκαλία των κωφών και με αυτόν τον τρόπο άλλαξε αμέτρητες ζωές επάνω στον πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό έγινε σε μία εποχή που πολλοί κωφοί άνθρωποι ζούσαν κάτω από καθεστώς έντονων κοινωνικών και θρησκευτικών διακρίσεων, αποκλεισμών και προκαταλήψεων.

Ο Charles Michel de l’Epée, που έμεινε στην ιστορία και ως ο «πατέρας των κωφών», γεννήθηκε σαν σήμερα (24 Νοεμβρίου) το 1712 στις Βερσαλλίες. Ήταν γιος αρχιτέκτονα και μεγάλωσε μέσα σε μια πλούσια οικογένεια. Σπούδασε θεολογία και νομική πριν αφιερώσει τη ζωή του στις φιλανθρωπίες και στη βοήθεια των φτωχών και των αδυνάτων.

Κόντρα σε παγιωμένες προκαταλήψεις και αναχρονιστικές ιδέες ίδρυσε το 1760 ένα ειδικό σχολείο και έκανε τον κόσμο να πιστέψει ότι οι κωφοί άνθρωποι μπορούσαν να έχουν δικαίωμα στη γλώσσα και ανέδειξε την πεποίθηση ότι θα έπρεπε να παίρνουν μέρος στα θρησκευτικά μυστήρια. Έτσι, άρχισε να αναπτύσσει ένα σύστημα διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας και της θρησκείας.

Ο Charles Michel de l’Epée έφυγε από τη ζωή το 1789, στις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης και ο τάφος του βρίσκεται στην εκκλησία Saint Roch του Παρισιού. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, τον αναγνώρισε ως «ευεργέτη της ανθρωπότητας» και υποστήριξε τα δικαιώματα των κωφών που συμπεριλήφθηκαν στη διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter