Ο περιορισμός των διαδηλώσεων είναι εδώ – Αυτό είναι το σχέδιο νόμου για τις συναθροίσεις

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων είναι εδώ – Αυτό είναι το σχέδιο νόμου για τις συναθροίσεις

Τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το μεσημέρι της Τρίτης (25.2.2020) η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Το σχέδιο νόμου έχει 17 άρθρα και η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020. Η κυβέρνηση προβάλλει ότι σκοπός της νέας ρύθμισης είναι η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δημοσίως σε υπαίθριο χώρο, «κατά τρόπο ώστε να μην εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και να μην διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικοοικονομική ζωή ορισμένης περιοχής».

Ορίζεται ότι συγκέντρωση και διαδήλωση μπορεί απαγορευτεί κυρίως για τρεις λόγους:

-αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας

-αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή

-αν πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς το σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας και μη απαγορευθείσας συνάθροισης που πραγματοποιείται ή βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια περιοχή ή κοντά στην ίδια περιοχή και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών σε σχέση με επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, λόγω ιδίως των ειδικότερων κυκλοφοριακών και άλλων ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών. Επίσης, περιορισμοί μπορούν αν πιβληθούν σε σχέση με δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, εάν η διεξαγωγή της προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, λόγω ιδίως του αριθμού των συμμετεχόντων και λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τις ειδικότερες κυκλοφοριακές και άλλες ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.

Επισημαίνεται ότι ο οργανωτής οφείλει να γνωστοποιήσει στους αρμοδίους εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ελληνικής Αστυνομίας . Η γνωστοποίηση υποβάλλεται «εγκαίρως πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης». Αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί δύναται να επιτραπεί εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter