Ο Περισσός καταρρίπτει τα «παραμύθια» για τα κονδύλια της ΕΕ

Ο Περισσός καταρρίπτει τα «παραμύθια» για τα κονδύλια της ΕΕ

Δεν συμμερίζεται ο Περισσός το κλίμα ευφορίας που διαμορφώνεται από την κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης για την πρόταση της Κομισιόν περί χρηματοδότησης με επίκεντρο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. 

Προειδοποιεί ότι από τις ίδιες τσέπες, αυτές των εργαζομένων, θα βγουν τα χρήματα για να κατευθυνθούν κυρίως σε επιχειρηματικούς ομίλους. Το ΚΚΕ εξηγεί ότι στη βάση της στήριξης του κεφαλαίου, τα …βρίσκουν τελικά με εύθραστες συμφωνίες κυβερνήσεις της ΕΕ, νεοφιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές.

Παράλληλα, ο Περισσός δεν αφήνει να περάσει απαρατήρητο ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων στη χώρα μας για την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το λεγόμενο «ταμείο ανάκαμψης», συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 41 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην λεγόμενη τότε ΕΟΚ. Θυμίζουμε ότι στις 28 Μαΐου 1979, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε τη συμφωνία προσχώρησης της χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, όσο κι αν προσπαθούν τα φιλο-ΕΕ κόμματα να υπερασπίζονται «αυτή τη βάρβαρη και αντιδραστική συμμαχία», δεν μπορούν να το πετύχουν, καθώς οι λαοί από την σωρευμένη εμπειρία τους, -και με την πανδημία και με την οικονομική καπιταλιστική κρίση που επιταχύνθηκε λόγω του κορονοϊού και με πρότερες κρίσεις- επιβεβαιώνουν συνεχώς τον αντεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τον Περισσό, ότι τα πακέτα για το Ταμείο Ανάκαμψης «προορίζονται για τη στήριξη των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους, όπως αυτοί της “πράσινης ανάπτυξης” και της “ψηφιακής οικονομίας”, ενώ συνοδεύεται με τη δέσμευση των κρατών για την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή όλης της αντεργατικής ατζέντας που είχε διαμορφωθεί πριν την πανδημία».

Παράλληλα, το ΚΚΕ εξηγεί ότι δεν είναι το ύψος των χρηματοδοτήσεων αυτό που καθορίζει κάθε φορά τον ταξικό τους χαρακτήρα, αλλά ο σκοπός για τον οποίο δίνονται και οι όροι που τους συνοδεύουν σε βάρος των εργαζομένων. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο δρόμος που πραγματικά συμφέρει τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης βρίσκεται στη σύγκρουση και την αποδέσμευση από τον σύγχρονο “λάκκο των λεόντων” της ΕΕ, με τους λαούς στην εξουσία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το ταμείο Ανάκαμψης είναι η εξής:

«Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ, αλλά και η κατ’ αρχήν θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης που πρότεινε η Κομισιόν, συσκοτίζουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τις νέες επιχορηγήσεις και τα δάνεια που θα κατευθυνθούν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, θα κληθούν πάλι να τα πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης, με νέα βάρη και νέα μέτρα.

Αυτό φαίνεται κι απ’ το γεγονός ότι αυτά τα πακέτα προορίζονται για τη στήριξη των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους, όπως αυτοί της “πράσινης ανάπτυξης” και της “ψηφιακής οικονομίας”, ενώ συνοδεύεται με τη δέσμευση των κρατών για την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή όλης της αντεργατικής ατζέντας που είχε διαμορφωθεί πριν την πανδημία.

Αποδεικνύεται ότι δεν είναι το ύψος των χρηματοδοτήσεων αυτό που καθορίζει κάθε φορά τον ταξικό τους χαρακτήρα, αλλά ο σκοπός για τον οποίο δίνονται και οι όροι που τους συνοδεύουν σε βάρος των εργαζομένων.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ -νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, του “Βορρά” και του “Νότου”- μπορούν να καταλήγουν σε προσωρινές εύθραυστες συμφωνίες, όταν πρόκειται για τη στήριξη του κεφαλαίου και την από κοινού επίθεσή τους στους εργαζόμενους.

Το ενιαίο Ταμείο συνδέεται αντικειμενικά με το σχέδιο για μια “νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ”, ανοίγει το δρόμο για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή ενιαίων αντιδραστικών κατευθύνσεων και την ενίσχυση νέων ενιαίων μηχανισμών σε βάρος των λαών.

Σήμερα, 41 χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ-ΕΕ, τα παραμύθια των κομμάτων που υπερασπίζονται αυτή τη βάρβαρη και αντιδραστική συμμαχία, έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά και οι τελευταίες εξελίξεις, με την πανδημία, έρχονται απλά να το επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά. Ο δρόμος που πραγματικά συμφέρει τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης βρίσκεται στη σύγκρουση και την αποδέσμευση από τον σύγχρονο “λάκκο των λεόντων” της ΕΕ, με τους λαούς στην εξουσία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter