Ο Πέτσας κρέμασε τον Σαμαρά στο κάδρο του Μιωνή

Ο Πέτσας κρέμασε τον Σαμαρά στο κάδρο του Μιωνή

Μπούμερανγκ για τη ΝΔ η κατάθεση

Εγκλωβισμένη στα δίχτυα του Σάμπυ Μιωνή βρέθηκε η ΝΔ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να πρέπει πλέον να αποσαφηνίσει εάν τα πυρά που εξαπέλυσε περί «ύπαρξης παραδικαστικού – παρακρατικού κυκλώματος» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στόχευαν διά εξοστρακισμού και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ολο το προηγούμενο διάστημα στελέχη της συμπολίτευσης τόνιζαν δημοσίως ότι η κατάθεση Μιωνή θα έπειθε κάθε δύσπιστο για τις σκοτεινές πρακτικές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου. Αφηναν να εννοηθεί ότι υπάρχει ηχητικό υλικό που καταδεικνύει απόπειρα χρηματισμού πρώην υπουργού. Τελικά η… δωροδοκία αποδείχτηκε προσπάθεια εξεύρεσης εξωδικαστικής λύσης ανάμεσα σε Φιλιππάκη – Μιωνή ύστερα από παρέμβαση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια η «σκευωρία» να επισκιάσει το σκάνδαλο Novartis και το φιάσκο με την επιδίωξη αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, το μόνο που πέτυχαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήταν να καταστήσουν –κατά τη δήλωση του Στέλιου Πέτσα– τον Σαμαρά οιονεί εμπλεκόμενο σε «παραδικαστικό – παρακρατικό κύκλωμα». Το πιο τραγελαφικό; Οι δηλώσεις προετοιμασίας της κοινής γνώμης για την κατάθεση Μιωνή ανήκουν ως επί το πλείστον σε σαμαρικούς βουλευτές.

Οι καταγγελίες Μιωνή

Κατά την κατάθεσή του την Τετάρτη ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής ο επιχειρηματίας αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ κατηγόρησε για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, τον εκδότη της «Δημοκρατίας» Γιάννη Φιλιππάκη, τον εκδότη του περιοδικού «Αμυνα και Διπλωματία» Αλέξανδρο Τάρκα και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Πρόσθεσε ότι την ίδια ημέρα κατέθεσε μήνυση εναντίον τους όχι μόνο για την προαναφερθείσα κατηγορία αλλά και για δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου και απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος.

Στο επίκεντρο των καταγγελιών του βρέθηκε η πολυετής δικαστική του διαμάχη με τον Γ. Φιλιππάκη – ξεκινά από το 2013 και σχετίζεται με τη λίστα Λαγκάρντ.

Ωστόσο ο μάρτυρας δεν άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι πιάνοντας την αρχή του νήματος, αλλά εστίασε στη συνάντηση με τους Δ. Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά τον Μάρτιο του 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου. Ξεκαθαρίζοντας εξαρχής ότι είναι «100% βέβαιος» πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής «δεν είχαν καμία ανάμειξη», ο Σ. Μιωνής υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ζήτησε εκβιαστι κά να καλύψει τα δικαστικά έξοδα Φιλιππάκη, ύψους 350.000 ευρώ, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Ενέπλεξε Τουλουπάκη

Πέρα από τα παραπάνω πρόσωπα, ο μάρτυρας έβαλε στο κάδρο και την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, η οποία ανέλαβε να διερευνήσει τις πλαστές –όπως τις περιέγραψε ο Σ. Μιωνής– καταγγελίες που δημοσίευσε εναντίον του αλλά και εναντίον συνεργατών του η «Δημοκρατία». Κατά τον Σ. Μιωνή, η υπόθεση δεν θα έπρεπε να έχει χρεωθεί στην Ελένη Τουλουπάκη, την οποία αποκάλεσε μαθήτρια του Δ. Παπαγγελόπουλου, χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε και για τους εισαγγελείς Ντζούρα και Καλούδη. Στηλίτευσε επίσης τα εντάλματα που εκδόθηκαν κατά του συνεργάτη του Αγγελου Μεταξά, ενώ καυτηρίασε και τις δικαστικές περιπέτειες του έτερου συνεργάτη και συνηγόρου του Σταύρου Παπασταύρου.

Υπαρξη ηχητικού υλικού

Επειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου αν υπάρχει ηχητικό υλικό από τη συνάντηση στο Μαξίμου, ο μάρτυρας δεν αρνήθηκε ότι κατέγραφε τους συνομιλητές του.

«Δεν υπάρχει λέξη που να σας έχω πει για την οποία δεν έχω αποδείξεις. Εγώ ήμουν κάτω από την επίθεση μιας εγκληματικής οργάνωσης, και οι συνεργάτες μου και οι οικογένειές μας, και έκανα ό,τι ήταν απαραίτητο για να προστατεύσω τον εαυτό μου και τις οικογένειές μας» φέρεται να απάντησε ο μάρτυρας.

«Φίλος μου ο Βαξεβάνης»

Ο μάρτυρας έπλεξε το εγκώμιο του εκδότη του Documento για την αποκάλυψη της πολύκροτης λίστας Λαγκάρντ.

Αποκάλεσε φίλο του τον Κώστα Βαξεβάνη, ενώ –σύμφωνα με τις πληροφορίες– ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τον κ. Βαξεβάνη γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Είχαμε πάει μαζί στο Αουσβιτς πριν από είκοσι χρόνια».

Παρέμβαση Σαμαρά

Κομβικό σημείο της εξέτασης του μάρτυρα ήταν η αποκάλυψη της παρέμβασης του Αντ. Σαμαρά για τον ίδιο ακριβώς λόγο που η ΝΔ κατηγορεί τον Δ. Παπαγγελόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ για «ύπαρξη παραδικαστικού – παρακρατικού κυκλώματος». Μετά τις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Σ. Μιωνής έφερε στο φως ότι υπήρξε συνάντηση Σαμαρά – Φιλιππάκη, διαμεσολάβηση του Στ. Παπασταύρου προκειμένου να προκύψει εξωδικαστικός συμβιβασμός το 2013 ύστερα από πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού και ότι ο Αντ. Σαμαράς είχε επικοινωνήσει και με τη Γ. Παπαδάκου για την ίδια υπόθεση.

«Τις αγωγές που είχα κάνει στον Φιλιππάκη πήγε ο Φιλιππάκης και παρακαλούσε τον Σαμαρά να ζητήσει από τον Παπασταύρου να με επηρεάσει για να τις αποσύρω» φέρεται να απάντησε σε ερώτηση του Σπύρου Λάππα ο μάρτυρας, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι έπειτα από αυτή την επικοινωνία προέκυψε η διαμεσολάβηση Παπασταύρου.

Χαρακτηριστικός είναι και ο φερόμενος διάλογος μεταξύ Γιάννη Ραγκούση και Σ. Μιωνή, όπως παρατέθηκε από τις ίδιες πηγές:

Ραγκούσης: Δεν σας απέκρυψε ο κ. Παπασταύρου ότι σας κάνει αυτή την πρόταση συμβιβασμού μετά από πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά. Δεν σας το απέκρυψε, σας το είπε…

Μιωνής: Καθόλου δεν μου το απέκρυψε. Ο Σταύρος ήταν αυτός ο οποίος διαπραγματεύτηκε τον συμβιβασμό. Γιατί μου είχε δώσει προσωπική εγγύηση ότι θα διαπραγματευτεί τον καλύτερο συμβιβασμό και ότι μετά από αυτό δεν θα μπορούσαν να γράψουν για εμένα τίποτε.

Ως προς την επικοινωνία Σαμαρά – Παπαδάκου, ο Σ. Μιωνής φέρεται να υποστήριξε πως «η Γ. Παπαδάκου πήρε κι αυτή τηλέφωνο τον Αντ. Σαμαρά», με τον μάρτυρα να αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμβιβασμού με τη δημοσιογράφο μετά τα όσα είχαν προηγηθεί με την πλευρά Φιλιππάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter