Ο Πέτσας ξανανοίγει τις εκκλησίες – Αλαλούμ με το θέμα του εκκλησιασμού τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ο Πέτσας ξανανοίγει τις εκκλησίες – Αλαλούμ με το θέμα του εκκλησιασμού τη Μεγάλη Εβδομάδα

Μια πλήρη σύγχυση προκαλεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου όσον αφορά τον εκκλησιασμό κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Αρχικά με βάση την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου δόθηκε η εντύπωση πως θα παραμείνουν ανοικτές οι Εκκλησίες ορισμένες ώρες -εκτός της λειτουργίας- για τους πιστούς, στη συνέχεια ακολούθησε νέα διευκρινιστική εγκύκλιος της Εκκλησίας όπου αναφέρεται πως δεν αφορά τους πιστούς ( οι οποίοι δεν θα επιτραπεί να μπουν), ενώ τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέει ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να μην γίνει… συνωστισμός!

Αναφέρει μάλιστα πως υπάρχει επαφή κυβέρνησης και Εκκλησίας για τη διευθέτηση, δήλωση που σημαίνει πως δεν ισχύει η νέα διευκρινιστική δήλωση της Ιεράς Συνόδου οπότε ή δεν την είχε υπόψη του ή απλά η κυβέρνηση προσπαθεί να μην χρεωθεί μια «σκληρή» στάση. 

Σε ερώτηση για την (αρχική) εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που προέβλεπε άνοιγμα των εκκλησιών από τις 13:00 έως τις 17:00 ο κ. Πέτσας είπε ότι η εκκλησία έχει δείξει μια πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές, δύσκολες αποφάσεις και η συνεργασία με την πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει πως κανένας δεν εμποδίζεται σε μια άλλη έξοδο να μπορέσει να περάσει και από την εκκλησία για ατομική λατρεία!

«Και για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση ιδίως από την Μ. Τετάρτη και μετά» είπε νωρίτερα και υπογράμμισε «για το ωράριο εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός», υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακινήσεις στις εκκλησίας, αλλά παρεμπιπτόντως «μπορεί κάποιος όταν κάνει μια άλλη έξοδο να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας από την εκκλησία της ενορίας του. Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός, σε συνεργασία με την εκκλησία, λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι, δεν πηγαίνουν στις εκκλησιές μας και φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν αυτό συνεπάγεται ότι το ωράριο λειτουργίας που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος θα ισχύσει, απλώς η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Όχι. Να μην εξάγετε τέτοια συμπεράσματα. Να περιμένετε τη νεότερη συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία. Είπα ότι υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία σε πολύ καλό κλίμα και ελπίζουμε ότι θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα ώστε αυτά που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα να μη χαθούν».

Για το ‘Αγιο φως σημείωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά του στην Ελλάδα και ανά την επικράτεια και σε συνεργασία με την εκκλησία θα υπάρξει συνεννόηση, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Τα μαζεύει τώρα η Ιερά Σύνοδος: Κλειστές οι πόρτες για τους πιστούς αλλά ανοιχτές οι εκκλησίες

Διαβάστε επίσης: Χωρίς μεγάφωνα οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Χαρίτσης: «Σοβαρότατο ατόπημα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο»

Περί του θέματος τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι ο Στέλιος Πέτσας: «διέπραξε ένα σοβαρότατο ατόπημα».

«Στην ουσία προέτρεψε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα για δήθεν άλλη έξοδό τους, προκειμένου να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα και να πάνε τη Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες, ενώ λίγο αργότερα θυμήθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν σπίτι. Το σφάλμα αυτό αποκαλύπτει τη μικροκομματική αντίληψη και τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα και ισορροπισμούς, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Το πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι να φροντίσει για την τήρηση των μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες βλάπτουν τη δημόσια υγεία. Η τήρηση των κανόνων είναι επιβεβλημένη για όλους και όλες δίχως εξαιρέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσπάθεια που έχει καταβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα πάει χαμένη», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter