Ο πιλότος της Ethiopian είχε ζητήσει να επιστρέψει στο αεροδρόμιο λίγο πριν την πτώση

Ο πιλότος της Ethiopian είχε ζητήσει να επιστρέψει στο αεροδρόμιο λίγο πριν την πτώση

Ο πιλότος του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines, το οποίο συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από την Αντίς Αμπέμπα την περασμένη Κυριακή, είχε αναφέρει προβλήματα στο σύστημα ελέγχου πτήσης και ήθελε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Στις ηχογραφημένες συνομιλίες του με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ο πιλότος δεν ανέφερε κάποιον εξωγενή παράγοντα που πιθανόν να επηρέασε το αεροσκάφος ή την πτήση–όπως για παράδειγμα την ”εισβολή” πουλιών στους κινητήρες–δήλωσε ο Τεουόλντε Γκεμπρεμαριάμ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Ethiopian Airlines δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Όσον αφορά τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, ο εκπρόσωπος της Ethiopian Airlines δήλωσε ότι θα σταλούν προς εξέταση στην Ευρώπη. «Θα μεταφερθούν στην Ευρώπη», είπε στο Reuters ο Ασράτ Μπέγκασο αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει την ευρωπαϊκή χώρα. «Θα αποφασιστεί απόψε ή αύριο», πρόσθεσε. Ο ίδιος μάλιστα επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της WSJ ότι ο πιλότος είχε αναφέρει προβλήματα στο σύστημα ελέγχου πτήσης και είχε ζητήσει να επιστρέψει στην Αντίς Αμπέμπα, απ΄όπου δηλαδή είχε απογειωθεί το αεροσκάφος με προορισμό το Ναϊρόμπι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αεροπορική εταιρεία θα εξετάσει αν θα προχωρήσει σε παραγγελία περισσότερων αεροσκαφών 737 MAX 8 μετά την προκαταρκτική έρευνα.

Διαβάστε επίσης: Τέλος και στην Ελλάδα όλες οι πτήσεις των Boeing 737 Max

Από την πλευρά της πάντως η αρμόδια αρχή της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για την εξέταση των κουτιών από την Αιθιοπία. «Δεν έχουν προσεγγίσει την AAIB (Βρετανική Υπηρεσία Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων) για να διαχειριστεί τα μαύρα κουτιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, η οποία είναι πιθανή υποψήφια για να εξετάσει τα μαύρα κουτιά, αν αυτά δεν εξεταστούν στις ΗΠΑ.

Ο πιλότος είχε εκπαιδευτεί σε αυτόν τον τύπο αεροσκάφους μετά το δυστύχημα της Lion Air τον περασμένο Οκτώβριο με ένα αεροσκάφος ίδιου τύπου, το οποίο είχε συντριβεί στην Θάλασσα της Ιάβας σκοτώνοντας 189 ανθρώπους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ethiopian Airlines τονίζοντας ότι η ραγδαία επέκταση της εταιρείας δεν θυσίασε τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα του The Dallas Morning News, πιλότοι είχαν εκφράσει επανειλημμένα αρκετούς μήνες πριν την πτώση τις ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια των Boeing 737 Max στις ομοσπονδιακές αρχές, με έναν από τους πιλότους μάλιστα να αποκαλεί το εγχειρίδιο πτήσης «σχεδόν εγκληματικά ανεπαρκές». Οι αναφορές που έγιναν αφορούν προβλήματα που έχουν εντοπίσει οι πιλότοι στο σύστημα αυτόματου πιλότου κατά την άνοδο του αεροσκάφους μετά την απογείωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι τα αεροσκάφη τόσο της Ehiopian Airlines όσο και της Lion Air έπεσαν λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή τους. 

Διαβάστε επίσης: Αυτός ήταν ο πιλότος του μοιραίου Boeing 737 Max 8 (Photo)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter