Ο πλανήτης σε πυρετό για τον κορονοϊό, κέντρο της πανδημίας πλέον η Ευρώπη

Ο πλανήτης σε πυρετό για τον κορονοϊό, κέντρο της πανδημίας πλέον η Ευρώπη

Στον κλοιό της πανδημίας του Covid-19, κορονοϊού στα Ελληνικά, κινείται ολόκληρος ο πλανήτης με την Ευρώπη πλέον να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Την ώρα μάλιστα που η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα δίνει στην κυριολεξία έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποκωδικοποιήσει τον ιό και να βρει το εμβόλιο στο παγκόσμιο χωριό δοκιμάζονται πολιτικά συστήματα, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες αλλά και κάθε πολίτης ξεχωριστά.

Σε εκείνο στο οποίο ομονοούν σχεδόν όλοι είναι ότι την επόμενη ημέρα τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. Αν και είναι νωρίς ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα είναι εμφανές ότι η δημόσια Υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να μείνει στα χέρια της πολιτείας η οποία οφείλει να αυξήσει τα κονδύλια που δίνονται ώστε να είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σε έκτακτες καταστάσεις και να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα. Το μόνο σίγουρο όσο και τραγικό είναι ότι παγκοσμίως ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό έχει ξεπεράσει τους 6.000 σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσίευσε το γαλλικό πρακτορείο AFP ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 159.844.

Απολύτως ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί παγκοσμίως είναι η αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδα Welt am Sonntag σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ επιχειρεί με αθέμιτες μεθόδους να εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού που φέρεται να αναπτύσσει η εταιρεία CureVac με έδρα την Γερμανία.

Χαρακτηριστική είναι και η είδηση που μετέδωσαν οι Sunday Times του Λονδίνου σύμφωνα με την οποία στο τελευταίο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου του ISIS, του Αl Naba οι συντάκτες του, προειδοποιούν τα μέλη του να αποφύγουν πάση θυσία τα ταξίδια στη «γη της επιδημίας», όπως περιγράφουν τη Γηραιά Ήπειρο.

Σε κορονο-κλοίο η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών η Ευρώπη βρίσκεται στην κυριολεξία στο κέντρο της πανδημίας σύμφωνα και με τον ΠΟΥ.

Στην γειτονική Ιταλία η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δραματική. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.809 ενώ μόλις χθες διαγνώστηκαν 3.590 νέοι θετικοί στον ιό και έχασαν τη ζωή τους 368 άνθρωποι.

Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει πλέον και στην Ισπανία όπου μόνο χθες Κυριακή σημειώθηκαν πάνω από 2.000 νέα κρούσματα και 100 θάνατοι.

Και στις δύο χώρες οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κρίση είναι πρωτίστως κρίση του συστήματος Υγείας το οποίο κατέρρευσε λόγω των αυξημένων αναγκών περίθαλψης ειδικά στις ΜΕΘ. Κοινός τόπος και στις δύο χώρες ο χαλαρός τρόπος με τον οποίο οι πολίτες συμπεριφέρθηκαν τις πρώτες ημέρες εξάπλωσης του ιού.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στη Μεγάλη Βρετανία όπου χθες προκλήθηκε σάλος στην κοινή γνώμη της χώρας από τη συνάθροιση χιλιάδων νέων σε συναυλίες του συγκροτήματος Stereophonics. Το συγκρότημα έδωσε δύο συναυλίες σε Μάντσεστερ και Κάρντιφ γεμίζοντας δύο στάδια 21.000 και 5.000 θεατών αντίστοιχα.

Στην Αυστρία ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, πέρα από αυτές που είναι απαραίτητες για να ανεφοδιαστούν τρόφιμα, να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον ή να πάνε στη δουλειά τους, στην Ολλανδία η κυβέρνηση έδωσε εντολή για την διακοπή λειτουργίας όλων των σχολείων, μπαρ, εστιατορίων, οίκων ανοχής και coffee shop, ενώ στη γειτονική Γερμανία οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν από το πρωί σήμερα τα σύνορα της χώρας με Γαλλία, Ελβετία και Αυστρία και στη Σερβία ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στις ΗΠΑ χθες προκλήθηκε χάος στα 13 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, όπου εφαρμόζονται υγειονομικοί έλεγχοι, από Αμερικανούς πολίτες που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στη χώρα από την Ευρώπη.

Στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η χώρα κλείνει από αύριο εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, καφέ και αθλητικές αίθουσες και προχωρά σε απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 10 ατόμων και επιστρατεύει τεχνολογίες που χρησιμοποιεί κατά τις τρομοκρατίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter