Ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο στα επόμενα 20 χρόνια

Ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο στα επόμενα 20 χρόνια

Τι ανέφερε για το θέμα ο καθηγητής δημογραφίας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης.

Ο καθηγητής μίλησε στο Πρακτορείο FM 104.9 για την ανησυχητική προοπτική της μείωσης του πληθυσμού, τονίζοντας ότι αυτό που θα πρέπει να απασχολεί δεν είναι η μείωση -αυτή καθ’ αυτή-, όσο από το που θα προέρχεται. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, δύο είναι οι παράγοντες που θα συντελέσουν στο φαινόμενο: η αύξηση των ηλικιωμένων και η μείωση των νέων.

«Σήμερα το 21% των Ελλήνων είναι άνω των 65 ετών, σε μια εικοσαετία ένας στους τρεις, το 30%, θα είμαστε άνω των 65 ετών, ενώ οι νέοι που σήμερα είναι περίπου 15% θα μειωθούν στο περίπου 11%, επομένως αλλάζει ριζικά η δομή του πληθυσμού μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κοτζαμάνης, συμπληρώνοντας ότι: «Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της Ελλάδας «σε πάρα πολλούς τομείς, που σήμερα δεν τους φανταζόμαστε, όπως υγεία, παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και άλλους τομείς τους οποίους θα πρέπει να προσαρμόσουμε, έτσι ώστε, έως σε κάποιο βαθμό, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις, να μην εκτεθούμε συνταρακτικά σε σχέση με τις αλλαγές που έρχονται. Εάν δεν μας αρέσουν αυτές οι επιπτώσεις, (πρέπει) να πάρουμε μέτρα», σημειώνει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter