Ο πνιγμένος από τις κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις πιάνεται

Ο πνιγμένος από τις κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις πιάνεται

Η εικόνα της υποβαθμισμένης ΔΕΘ γίνεται εικόνα της Ελλάδας του Μητσοτάκη

Η φετινή υποβαθμισμένη ΔΕΘ συμπίπτει με τη χειρότερη περίοδο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τουλάχιστον μέχρι τώρα, αφού τα πραγματικά δύσκολα είναι μπροστά.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται καθημερινά και την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμήχανη, κατέρριψε το αφήγημα της «αποτελεσματικότητας του “επιτελικού κράτους”». Στα ελληνοτουρκικά, που αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της δεξιάς παράταξης, το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

διέλυσε τις «πατριωτικές» ψευδαισθήσεις, καθώς αποκάλυψε ότι είναι έτοιμος για διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία, αρκεί να αποχωρήσουν τα τουρκικά πολεμικά από «την αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή». Και σαν να μην φτάνουν αυτά, ήρθε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό να αναζωπυρώσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στη Λέσβο αλλά και τον υπόγειο εμφύλιο μεταξύ των «γαλάζιων» παραγόντων των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το γενικό background όμως το δίνει η αποτυχία στην οικονομία που υποτίθεται ότι ήταν το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός εξωραΐζει την κατάσταση, υποβαθμίζει την ύφεση για το β΄ τρίμηνο και τη συνολική για το 2020 και διαχέει μια πλαστή εικόνα αισιοδοξίας στην κοινωνία. Συντηρεί έτσι το αφήγημα ότι η κυβέρνησή του βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πολλαπλή κρίση –κορονοϊός, ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό και οικονομία–, ωστόσο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε βάθος τετραετίας. Βέβαια, το 15,2% ύφεση το β΄ τρίμηνο του 2020 αναιρεί την επίπλαστη αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου και των σιτιζόμενων ΜΜΕ. Τα πράγματα στην οικονομία είναι χειρότερα, αφού αν η ύφεση μετρηθεί όχι σε σταθερές τιμές

με βάση το 2010 αλλά σε τρέχουσες (σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ), όπως άλλωστε μετρήθηκε και στις άλλες χώρες της ΕΕ, τότε διαμορφώνεται υψηλότερη, στο 17,1%, και αντίστοιχα η ύφεση του α΄ τριμήνου στο 2,7% και όχι στο 1%. Η ύφεση συνολικά για το 2020 υπολογίζεται ότι θα κλείσει στο 10,5-12%, με βάση τα τουριστικά έσοδα του Αυγούστου και τον υπολογισμό του Σεπτεμβρίου, και όχι βέβαια στο 7,9% που είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, όπως αποκάλυψε το documentonews.gr την περασμένη Δευτέρα, παρήγγειλε δημοσκόπηση με… νταμπλ σκορ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά με τον Μωυσή να προηγείται του αντιπάλου του προκειμένου να στρώσει το χαλί του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Από την περασμένη Δευτέρα το documentonews.gr γνώριζε για τη δημοσκόπηση με… νταμπλ σκορ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα έστρωνε το χαλί του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Κόκκινο» από Βερολίνο

Ενδεικτικό της δυσκολίας του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού. Οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν κατανόηση στις ανάγκες της κυβέρνησης και δεν δίνουν το πράσινο φως για μόνιμες φοροαπαλλαγές, όπως σχεδίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι επαφές που είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο του Eurogroup με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σολτς δεν είχαν την τροπή που θα επιθυμούσε το Μαξίμου.

Δυσκολίες προέκυψαν και στο πεδίο των εξοπλιστικών που θα ήθελε να εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης για να καθησυχάσει το εθνικιστικό κοινό του κόμματός του. Αν και η κυβέρνηση το έθεσε προς τους εταίρους ως ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, η απάντηση που πήρε ήταν απογοητευτική. Ακόμη περισσότερο όταν, ενώ οι εξοπλισμοί συνδέονται με τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, η Γερμανία μπλοκάρει μέσω του Eurogroup τη χρήση των επιστροφών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων για αμυντικούς και εξοπλιστικούς σκοπούς. Με τον τρόπο αυτό προκάλεσε στην Αθήνα και στο Παρίσι μείζον πρόβλημα χρηματοδότησης του συμβολαίου των φρεγατών.

Ετσι όμως το Βερολίνο μπλοκάρει τις γενικότερες προσπάθειες εξεύρεσης κεφαλαίων για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας σε πολλούς τομείς. Παράλληλα, θεωρεί ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο και δεν προτίθεται να κάνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την οικονομική σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία, προκαλεί εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε γερμανική διαμεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά.

Τούτων δοθέντων, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένει στο δήθεν «οραματικό στοιχείο της πολιτικής του» και προβάλλει τα 72 δισ. ευρώ κοινοτικό χρήμα «με τα οποία θα ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία και θα τη βάλει σε πορεία ανάπτυξης μετά την πανδημία».

Για όλα φταίει ο κορονοϊός

Σε κάθε περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται τον κορονοϊό για να δικαιολογήσει την αποτυχία της οικονομικής του πολιτικής και να μεταθέσει για αργότερα τις «δεσμεύσεις του» για φοροαπαλλαγές, αποσιωπώντας ότι η ελληνική οικονομία είχε μπει σε ύφεση πριν από την επιδημία ως συνέπεια των αποτυχημένων πρώτων επιλογών του.

Ενώ όμως περιορίζει στο ελάχιστο τις θετικές εξαγγελίες, επιμένει στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων που βαπτίζει «μεταρρύθμιση» πλαισιώνοντάς τη με το πακέτο της επιτροπής Πισσαρίδη. Παράλληλα, επιχειρεί να δώσει θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο οικονομικό πρότζεκτ της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησής του που είναι η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού.

Κάπως έτσι η βασική εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι η εξόφληση των αναδρομικών στους συνταξιούχους ύψους 1,4 δισ. ευρώ και φοροαπαλλαγές ύψους 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, παρατείνεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για τους εργαζόμενους μέχρι το τέλος του έτους.

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης ως μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, που ανέχεται η ΕΕ, είναι η παράταση μέχρι και το τέλος του α΄ τετραμήνου του 2021 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό, όπως επίσης και η ευνοϊκή ρύθμιση σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% για τις συσσωρευμένες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πάρει αναστολή πληρωμής από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2021. Στα «θα» της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 2% σε μία δόση, η οποία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα ισχύσει από την αρχή ή τα μέσα του χρόνου, όταν αναμένεται να έχουμε αφήσει πίσω μας την υγειονομική κρίση. Επίσης, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (αποτελεί βασική προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης) κατά 50% από το 2021, με προοπτική την πλήρη κατάργησή της έως το τέλος του 2022.

Ικανοποιημένος ο Σαμαράς από τη δίωξη Τουλουπάκη

Αν και η ανησυχία της σκληρής πτέρυγας της ΝΔ είναι έντονη, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ικανοποιημένος από την περαιτέρω αποδυνάμωση της Ελένης Τουλουπάκη, αφού με την ενοποίηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και της Εισαγγελίας Διαφθοράς τής αφαιρούν τους φακέλους που χειριζόταν. Μπορεί η τουρκική απειλή να απαιτεί συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός έχει σταθερή αντιαριστερή οπτική και γι’ αυτό προσεγγίζει περισσότερο τον Μάκη Βορίδη. Αντίθετα, έχει χάσει έδαφος ο Αδωνης Γεωργιάδης, ενώ συγκεντρώνει βέλη συντρόφων του ο Κώστας Κυρανάκης για τον οποίο οι «σύντροφοί του» εκτιμούν ότι προσπαθεί να γίνει αρεστός στον Κυρ. Μητσοτάκη για να πάρει θέση υφυπουργού στον ανασχηματισμό που θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Γαλάζια» μελαγχολία για τα ελληνοτουρκικά

Στα πρόθυρα μελαγχολίας βρίσκονται οι «γαλάζιοι» βουλευτές, κυρίως οι σαμαρικοί και όσοι προβάλλουν προς άγραν ψήφων ότι ανήκουν στην πατριωτική Δεξιά, μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ευρωπαϊκό Τύπο που διαλύει τις ψευδαισθήσεις τους για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών από το «επιτελικό κράτος».

Το άρθρο του πρωθυπουργού στις «FAZ», «Monde» και «Financial Times» συνιστά προσαρμογή στη διπλωματική πραγματικότητα του πρωθυπουργικού λόγου, που ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν και ανώμαλη προσγείωση. Καταρχάς ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχεται τις «απόρρητες και μυστικές συζητήσεις» με την Αγκυρα με τη μεσολάβηση του Βερολίνου που οδήγησαν σε «έγγραφη συμφωνία». Η κυβέρνηση ακόμη και τώρα αρνείται να δώσει το κείμενο στη δημοσιότητα ή έστω στους πολιτικούς αρχηγούς και ψεύδεται ασυστόλως για να βγει από τη δύσκολη θέση, προβάλλοντας δήθεν ότι οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν ενημερωθεί για τις συζητήσεις του Βερολίνου. Μόνο που είναι εντελώς διαφορετικό το κείμενο, που συνεχίζει να αποκρύπτει, από μια προφορική ενημέρωση, ακόμη κι αν έγινε. Δεν ξεκαθαρίζει τι είδους έγγραφο είναι η συμφωνία που υπέγραψε

εν κρυπτώ και παραβύστω. «Το ότι είναι απλώς χρονοδιάγραμμα», που διέρρευσε, δεν σημαίνει τίποτε, αφού φυσικά το κάθε χρονοδιάγραμμα αφορά συζητήσεις που γίνονται και θα συνεχιστούν.

Στο άρθρο του πρωθυπουργού που απευθύνεται σε υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκό κοινό δεν γίνεται καμιά αναφορά στο ότι «η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα». Αντίθετα, μιλάει για «διαφορές με την Τουρκία» που πρέπει να λυθούν με διάλογο ή στο τέλος με παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο. Στο άρθρο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ζήτημα των χωρικών υδάτων, την επέκταση των οποίων επίσης αμφισβητεί η Τουρκία με casus belli. Είναι σημαντικό επίσης ότι, ενώ ορθώς μιλάει για αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο όπου έγιναν και οι κινήσεις της Τουρκίας, πουθενά δεν αναφέρει ότι η χώρα μας τις διεκδικεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής.

Η αίσθηση στο εσωτερικό της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας είναι ότι η κυβέρνηση ωθείται εκούσα άκουσα από τον διεθνή παράγοντα και από τους εκβιασμούς της Τουρκίας σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο που θα καταλήξει και σε αντίστοιχη διαπραγμάτευση. Αν και θέλουν να τρέφουν ελπίδες ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει καθυστερήσεις και ελιγμούς για να αποφύγει μια διαπραγμάτευση πάνω στην ατζέντα της Τουρκίας ή ακόμη και ότι θα διακόψει τις συζητήσεις αν ξεφύγουν από «τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζουμε», εντούτοις οι βουλευτές φοβούνται ότι στο τέλος θα κληθούν εκείνοι να υπογράψουν τις παραχωρήσεις προς την Τουρκία. Εχει ενδιαφέρον ότι μέχρι στιγμής κανείς, ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς, δεν έχει προειδοποιήσει ότι ένας συμβιβασμός που θα εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα δεν θα περάσει από τη Βουλή. Δείχνει αυτό ότι η τακτική της απειλής πολέμου από τον Ερντογάν έχει επιτύχει τον στόχο της: να μειώσει τις αντιστάσεις της Αθήνας και να τη σύρει σε διαπραγμάτευση δίχως να πέσει τουφεκιά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter