Ο Πολ Λιντς νικητής του βραβείου Booker 2023

Ο Πολ Λιντς νικητής του βραβείου Booker 2023

Νικητής του βραβείου Booker 2023 είναι ο Ιρλανδός Πολ Λιντς για το βιβλίο του «The prophet song». Η τελετή έλαβε χώρα χθες βράδυ στο Λονδίνο, όπου ο 46χρονος συγγραφέας παρέλαβε το βραβείο του από τον περσινό νικητή, τον Σριλανκέζο Σέχαν Καρουνατίλακα, ο οποίος είχε διακριθεί για το μυθιστόρημά του «Τα επτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα» (εκδ. Gutenberg, μτφρ. Ρένα Χατχούτ). 

Το «The prophet song» είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα το οποίο έχει ως θέμα την επιβολή ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Ιρλανδία. Η ιστορία τοποθετείται στο Δουβλίνο όπου ένα βράδυ η μυστική αστυνομία χτυπάει την πόρτα μιας οικογένειας αναζητώντας τον συνδικαλιστή πατέρα για να τον ανακρίνει. Η σύζυγος και μητέρα της οικογένειας βλέπει τη ζωή τους να διαλύεται μέσα σε μια νύχτα, ακολουθώντας τη φθίνουσα πορεία της χώρας. Πρόκειται για το πέμπτο μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα. Προηγήθηκαν τα: «Beyond the sea», «Grace», «The black snow» και «Red sky in morning». 

Ο Πολ Λιντς παρέλαβε το βραβείο λέγοντας: «Είναι μεγάλη χαρά που φέρνω το Booker στην Ιρλανδία». Η Καναδή μυθιστοριογράφος και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Έσι Εντούγκιαν, είπε πως το βιβλίο «σου κομματιάζει την ψυχή» και είναι «αληθινό», καθώς «αποτυπώνει την ανησυχία μας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο» ενώ πρόσθεσε ότι οι αναγνώστες δεν θα ξεχάσουν για καιρό των κώδωνα κινδύνου που κρούει. Πρόσθεσε επίσης ότι η επιλογή εκ μέρους της κριτικής επιτροπής δεν ήταν ομόφωνη και ότι χρειάστηκαν αρκετές ώρες συζητήσεων για να καταλήξουν τα μέλη της. 

Σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η ομιλία της Βρετανο-ιρανής Ναζαζίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, η οποία είχε φυλακιστεί στο Ιράν για έξι χρόνια (2016-2022) κατηγορούμενη για συνωμοσία για την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης. Μίλησε για την περιπέτειά της στη φυλακή και τον τρόπο που τα βιβλία –με πρώτο τον «Επίτροπο» του Άντονι Τρόλοπ– της άνοιξαν παράθυρο στον κόσμο και τη βοήθησαν να αντέξει. 

Το βραβείο Booker το οποίο απονέμεται σε ετήσια βάση θεωρείται από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Τα πρώτα χρόνια (θεσπίστηκε το 1969) είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο συγγραφείς από την Κοινοπολιτεία. Από το 2014 έγινε ανοιχτό σε κάθε μυθιστόρημα που έχει γραφτεί στα αγγλικά και έχει εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 2018 και στην Ιρλανδία. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 αγγλικών λιρών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter