Ο πολιτιστικός καζαμίας του 2022

Ο πολιτιστικός καζαμίας του 2022

Στο https://kosmodromio.gr/ ο Άλκης Κόκκινος προβλέπει, αφού μίλησε με τα άστρα, το μέλλον του πολιτισμού τον νέο χρόνο. Απολαύστε (χαμογελάστε, γελάστε και σαρκάστε) υπεύθυνα…

Ακολουθεί ο πολιτιστικός καζαμίας του Άλκη Κόκκινου:

Η νέα χρονιά μπήκε με τον Ρουβά και το… δεξί. Τι μας επιφυλάσσει όμως το ΥΠΠΟ για τους υπόλοιπους έντεκα μήνες του 2022;

Ιανουάριος: Με τη 12λεπτη συναυλία Ρουβά στον άδειο Λυκαβηττό η νέα χρονιά μπαίνει με το δεξί. Και συνεχίζει έτσι. Η Λίνα Μενδώνη υπογράφει, με το δεξί πάντα, 13 νέες συμβάσεις χορηγίας και δωρεάς με κοινωφελή Ιδρύματα εφοπλιστικών οικογενειών. Ανακαλεί μία (λόγω βιασμού) αλλά την αναπληρώνει με τρεις νέες. Εξαγγέλλεται, επιτέλους, η δρομολόγηση των μελετών για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων – Ίδρυμα Λασκαρίδη.

Φεβρουάριος: Κατά τις εργασίες απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει ένα μοναδικό και άριστα σωζόμενο ψηφιδωτό με τον Μέγα Αλέξανδρο ιππεύοντα τον Βουκεφάλα. Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου. Καλείται εκτάκτως να χρονολογήσει το εύρημα η Κατερίνα Περιστέρη, γνωστή από την ανασκαφή Καστά στην Αμφίπολη. Ενθουσιασμένος ο Μιχάλης Τιβέριος δηλώνει: «Αυτό μάλιστα! Να διατηρηθεί κατά χώραν!». Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται το χώρο δηλώνοντας: «Η μακεδονική γη δίνει την απάντησή της στους παραχαράκτες της ιστορίας». Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μιλιέται. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί υπέρ της κατά χώραν διατήρησης του ευρήματος και εισηγείται την κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά την απομάκρυνση του ψηφιδωτού, την επανατοποθέτηση του βυζαντινού σταυροδρομιού και την ολοκλήρωση του σταθμού. Ο Δημήτρης Κορρές δηλώνει πως μπορεί να το μεταφέρει ψηφίδα ψηφίδα και να το τοποθετήσει όπου του ζητηθεί σαν καινούριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Μάρτιος: Ανακοινώνεται η επίτευξη συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με το  Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή, με τη μορφή δανεισμού, των γλυπτών του Παρθενώνα. Ως «αντιδάνειο» θα δοθούν στο Βρετανικό Μουσείο: η Μάσκα του Αγαμέμνονα, οι τοιχογραφίες της Σαντορίνης, 20 ειδώλια από τη συλλογή Κυκλαδικών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επιτύμβιος κούρος από τη Μερέντα Αττικής, επιτύμβιο άγαλμα του Κροίσου από την Aνάβυσσο, ο Ποσειδώνας και ο Έφιππος του Αρτεμισίου, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, επιτύμβια στήλη της Hγησούς, αττική ερυθρόμορφη πελίκη από τις Θεσπιές του Ζωγράφου του Πανός, αττικό ερυθρόμορφο επίνητρο του Ζωγράφου της Ερέτριας, αττική λευκή λήκυθος «επίσκεψη στον τάφο» του Ζωγράφου του Bosanquet, αττική λευκή λήκυθος «αναχώρηση πολεμιστή» του Ζωγράφου του Αχιλλέα και 43 ακόμη αντικείμενα ήσσονος σημασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως είναι μια δίκαιη συμφωνία που μας κάνει εθνικά υπερήφανους. Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η «ΕΣΤΙΑ» καταγγέλλει την κυβέρνηση για εθνική μειοδοσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Απρίλιος: Η Λίνα Μενδώνη, σε αποκλειστική συνέντευξή της στο Liberal και την Αγγελική Κώττη, ανακοινώνει πως μετά τη συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι πλέον αναγκαία η υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ). Τα χορηγικά κεφάλαια που επρόκειτο να διατεθούν για το σχέδιο αυτό, θα προωθηθούν για την λειτουργία του Ακροπόλ Ακρός, του οποίου τη σύνθεση του ΔΣ αποκάλυψε: πρόεδρος Σάκης Ρουβάς, αντιπρόεδρος Γιώργος Καραμπελιάς, γραμματέας Γιάννης Τσακοπιάκος, μέλη η Ασπασία Λεβέντη, ο Χάρης Καμπουρίδης, ο Λουκάς Καρυτινός και η Σώτη Τριανταφύλλου.

Μάιος: Η εταιρεία COSCO δηλώνει πως ευχαρίστως θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων – Ίδρυμα Λασκαρίδη στο παλαιό Σιλό, κτίριο ιδιοκτησίας της, με την προϋπόθεση πως τα εκθέματα θα θεωρηθούν «δάνειο» της Ελλάδας προς την Κίνα. Η Λίνα Μενδώνη χαιρετίζει το ανοιχτό πνεύμα της εταιρείας και ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως ξεκινά μια νέα σελίδα στην πατροπαράδοτη ελληνοκινεζική φιλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Εγκρίνεται νέα επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων ευρώ για την αναστήλωση της Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων.

Ιούνιος: Ξεκινούν οι εργασίες της 5ης φάσης εργασιών διαστρώσεων με αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα (τεχνητό λίθο) στην Ακρόπολη και κατασκευής εξεδρών/πλατωμάτων “ορθής θέασης των μνημείων. Ο Μανόλης Κορρές δηλώνει πως «Δεν έχετε δει ακόμη τίποτα. Η Ακρόπολη θα γίνει αγνώριστη». Το Ίδρυμα Ωνάση ανακοινώνει πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις νέες εργασίες, αλλά μόνο με όσες έπονται για την ανακατασκευή της δυτικής ανόδου. Ο νέος Έφορος Ακροπόλεως Κωνσταντίνος Κίσσας, σε συνέντευξη που παραχωρεί, σκίζει δημόσια τα πτυχία του και δηλώνει πως παραιτείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Ιούλιος: Ειδική άδεια απουσίας από τις φυλακές εξασφαλίζει ο Λιγνάδης για να ανεβάσει τις Βάκχες του Ευριπίδη στην Επίδαυρο, με τον ίδιο στον ρόλο του Πενθέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Ξεκινούν σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», με την αποχώρηση όμως της Λυρικής Σκηνής που συγκλονίζεται από αποκαλύψεις για σεξουαλικά σκάνδαλα και κακοποιήσεις. Στις εργασίες θεμελίωσης του πρώτου ουρανοξύστη στο Ελληνικό εντοπίζεται ιερό του Διονύσου. Οι εργασίες σταματούν και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά την κατά χώραν διατήρηση του ευρήματος. Η Lamda Developement διαμηνύει πως σε τέτοιο ενδεχόμενο θα αποχωρήσει από την επένδυση ζητώντας αποζημιώσεις.

Αύγουστος: Αναβάλλονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για την Πανσέληνο του Αυγούστου λόγω της νέας επέλασης της παραλλαγής «Ψι» του κορονοϊού. Προχωρούν οι εργασίες στο τ. βασιλικό ανάκτορο Τατοϊου, με χορηγία του εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη. Ο Σύλλογος Φίλων Τατοϊου καταγγέλλει τη Λίνα Μενδώνη για αθέτηση συμφωνίας και για παράδοση του κτήματος στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Διαψεύδει η κυβέρνηση πως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης διοργάνωσε ιδιωτικό πάρτι στη Δήλο κατά το τριήμερο οικογενειακής ανάπαυλάς του στη Μύκονο. «Η Δήλος είναι ιερή», τόνισε ο ίδιος με νόημα.

Σεπτέμβριος: Αναβάλλονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου. Μαζικές κινητοποιήσεις καλλιτεχνών που πλήττονται από την πανδημία και τα νέα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Η κυβέρνηση μένει σταθερή στη γραμμή «ό,τι δώσαμε δώσαμε – προτεραιότητα στην υγεία του λαού». Η Λίνα Μενδώνη παρουσιάζει το νομοσχέδιο για την μετατροπή των 5 μεγάλων κρατικών μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, Βυζαντινού Πολιτισμού), από υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού σε ΝΠΔΔ. Απεργία διαρκείας για την απόσυρση του νομοσχεδίου ανακοινώνουν 10 πρωτοβάθμιοι σύλλογοι εργαζομένων όλων των κλάδων, με την Ομοσπονδία των εργαζομένων (ελεγχόμενη από τον Γιάννη Τσακοπιάκο) να συντάσσεται με το σχέδιο της υπουργού. Εντάξεις έργων πολιτισμού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στο Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στη Μακεδονία για εθνικούς λόγους.

Οκτώβριος: Επείγουσες αναστηλωτικές εργασίες, με χορηγία του Ιδρύματος Μαρτίνου, στο βασιλικό κοιμητήριο Τατοΐου, εν όψει του επικείμενου θανάτου του τέως βασιλέως Κωνσταντίνου. Αποχωρεί από το Μουσείο Ακρόπολης ο Δημήτρης Παντερμαλής, αφήνοντας υπονοούμενα για πολιτική δίωξη λόγω των προωθημένων απόψεών του για το μενού του εστιατορίου. Στη θέση του τοποθετείται η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Νοέμβριος: 
Σαρώνει τα βραβεία στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η νέα υπερπαραγωγή του Σμαραγδή «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο παρεξηγημένος ηγέτης». Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα Μουσεία. Η Λίνα Μενδώνη εξηγεί πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αφού πρόεδροι στα ΔΣ θα διοριστούν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, όπως οι αφυπηρετήσασες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Μαρία Λαγογιάννη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και Αικατερίνη Δελλαπόρτα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό. Οι αρχαιοφύλακες σταματούν την απεργία, εξασφαλίζοντας πως θα συνεχίσουν να πληρώνονται τις επιπλέον αμοιβές για τις Κυριακές και τα εξαιρέσιμα.

Δεκέμβριος: Αποσύρεται από τη συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μουσεία, μετά την καρατόμηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στον ευρύ ανασχηματισμό που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο νέος υπουργός Σταύρος Μπένος δηλώνει πως θα εξετάσει το θέμα περισσότερο ολιστικά και σε διευρυμένη βάση αειφορίας. Ο επίσης αποπεμφθείς υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης δηλώνει πως απομακρύνθηκε, παρά το τεράστιο έργο του, με υπόδειξη ομοφοβικού πυρήνα στελεχών πέριξ του Μαξίμου. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης ανακοινώνει πως η φετινή βραδιά για την υποδοχή του νέου έτους θα γίνει χωρίς κοινό στην Ακαδημία Πλάτωνος με 11λεπτη συναυλία της Αναστασίας Ζαννή, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο με την εκτέλεση του εθνικού ύμνου στην Ακρόπολη για τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821. Η Ακαδημία Αθηνών διαμαρτύρεται διότι δεν της έχει ζητηθεί άδεια για τη χρήση του χώρου που της ανήκει κατά κυριότητα και χρήση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter