Ο Πομπέο κάλεσε Μαδούρο και Γκουαΐδό να «κάνουν στην άκρη» εν όψει εκλογών

Ο Πομπέο κάλεσε Μαδούρο και Γκουαΐδό να «κάνουν στην άκρη» εν όψει εκλογών

Ο Μάικ Πομπέο δεν θέλει τους Μαδούρο και Γκουαΐδό στη διεκδίκηση της προεδρίας της Βενεζουέλας, ωστόσο οι ΗΠΑ δεν παύουν να στηρίζουν τον δεύτερο.

Σε μία κίνηση «τακτικής» οι ΗΠΑ, δια μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καλούν σε απόσυρση τους Μαδούρο και Γκουαΐδό από τη διεκδίκηση της προεδρίας στη χώρα.

Κι αν για τον Νικολάς Μαδούρο η είδηση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του γεγονότος πως οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές σε κάθε τόνο ότι τον θέλουν εκτός πολιτικού σκηνικού, η αναφορά στον Γκουαΐδό προκάλεσε έκπληξη.

Μπορεί να φαίνεται ότι οι Αμερικανοί κάνουν πίσω όσον αφορά τη στήριξη προς τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ωστόσο ο ίδιος ο Πομπέο έσπευσε να τονίσει ότι θα παραμείνουν στο πλευρό του πολιτικού που άλλωστε τον έχουν αναγνωρίσει ως «μεταβατικό πρόεδρο της χώρας».

Ο Πομπέο κάλεσε τους δύο πολιτικούς να αποχωρήσουν από τις εκλογές που οργανώνει το «Κρατικό Συμβούλιο», αλλά σημείωσαν ότι θα επιτρέψουν στον Γκουαΐδό να θέσει υποψηφιότητα. «Είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Βενεζουέλα και εάν διεξάγονταν εκλογές σήμερα θα αποσπούσε ένα απίστευτα καλό αποτέλεσμα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Όσο για τον Μαδούρο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν ξεκάθαρος: «Πρέπει να φύγει. Δεν θα κυβερνήσει ποτέ ξανά τη Βενεζουέλα», φανερώνοντας ουσιαστικά πως ο Γκουαΐδό ήταν και εξακολουθεί να είναι ο «εκλεκτός» των ΗΠΑ…

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι βάσει του νέου πλαισίου για τη Βενεζουέλα, οι προεδρικές εκλογές κι αυτές για την Εθνοσυνέλευση θα μπορούν να διεξαχθούν μέσα σε έξι έως 12 μήνες. Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νέου πλαισίου για τη Βενεζουέλα, τότε όλες οι εναπομείνασες αμερικανικές κυρώσεις θα αρθούν, δήλωσε επίσης ο Μάικ Πομπέο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter