Ο Πορτοσάλτε, η σύζυγος και η «αγιογραφία» στη Μαρέβα

Ο Πορτοσάλτε, η σύζυγος  και η «αγιογραφία» στη Μαρέβα

«Καμιά φορά καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς» έλεγε το σλόγκαν γνωστής διαφήμισης στο παρελθόν. Ταιριάζει γάντι στον Αρη Πορτοσάλτε, γνωστό δημοσιογράφο του Σκάι και στενό συνεργάτη του Γιάννη Αλαφούζου.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι αν και ο ίδιος εμφανίζεται ως νεοφιλελεύθερος και βαθιά αντικρατιστής, εντούτοις η σύζυγός του εργάζεται σε κρατικό Μέσο και από το 2017 είναι αποσπασμένη στη ΝΔ, ενώ λέγεται ότι κατά το παρελθόν και ο ίδιος είχε εργαστεί στη Γενική Γραμματείας Ενημέρωσης.

Για τον Αρη Πορτοσάλτε δεν χρειάζεται να πει κανείς και πολλά. Είναι κατά του δημοσίου και υπέρμαχος της συρρίκνωσης του κράτους. Στην ιστορία έχει μείνει η τοποθέτηση για «αμοιβαιοποίηση της παροχής υπηρεσιών στο δημόσιο νοσοκομείο με το δεδομένο ότι οι γιατροί θα πρέπει να αμειφθούν» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «φακελάκι», καθώς και ότι ο «δημόσιος χαρακτήρας της υγείας δεν υπάρχει». Ωστόσο, αν και βαθιά αντικρατιστής, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του έχουν εισπράξει χρήματα από τον δημόσιο κορβανά, εργαζόμενοι σε κρατικά ΜΜΕ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 κάποιοι δημοσιογράφοι τον θυμούνται να είναι εκτός από υπάλληλος στο ραδιόφωνο του Σκάι και εργαζόμενος στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, από την οποία κάποια στιγμή παραιτήθηκε για να συνεχίσει απερίσπαστος την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τη δημοσιογράφο σύζυγό του Δέσποινα Κουτσομητροπούλου, η οποία τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ως δημοσιογράφος του περιοδικού του ΑΠΕ «Muteline-Mag» εμφανίζεται να παίρνει συνέντευξη από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Πάνο Γερουλάνο, όπως προκύπτει από σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού. Την ίδια περίοδο δηλαδή που ο σύζυγός της από τη ραδιοφωνική και την τηλεοπτική συχνότητα του Σκάι βάλλει κατά του δημοσίου, η ίδια εμφανίζεται να εργάζεται σε κρατικό Μέσο.

Η σταδιοδρομία της Δ. Κουτσομητροπούλου συνεχίστηκε όμως και τα επόμενα χρόνια. Κανείς άλλωστε δεν αμφισβητεί την ικανότητά της ως δημοσιογράφου και την επαγγελματική της σταδιοδρομία. Πριν από ένα και πλέον χρόνο, την άνοιξη του 2017, η ίδια αποφάσισε να αλλάξει αντικείμενο. Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποσπάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος. Άλλωστε η ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει ο σύζυγός της Αρης Πορτοσάλτε προς τη ΝΔ και τον πρόεδρό της είναι κάτι που δεν κρύβεται. Το διευθυντικό στέλεχος του ομίλου Αλαφούζου από την πρώτη του στιγμή δεν έκρυψε την απέχθειά του προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το μαρτυρούν όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις του, είτε στην τηλεόραση και στα ερτζιανά είτε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Σε σημείο που ξεπερνά τα δεδομένα της απλής δημοσιογραφικής κριτικής και αγγίζει τα όρια της εμπάθειας.

Η αγιογραφία στη Μαρέβα

Ως αποσπασμένη κρατικού Μέσου στο κόμμα της ΝΔ θα περίμενε κανείς ότι η Δ. Κουτσομητροπούλου θα απείχε από τη δημοσιογραφική της ιδιότητα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Τον Μάιο του 2018 εμφανίζεται να παίρνει συνέντευξη από τη Μαρέβα Γκραμπόσφκι, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Athens Voice» και στην ουσία αποτελεί «αγιογραφία». Όπως αναφέρει, η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ «προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό, την παράδοσή μας, την εικόνα μας, παγκοσμίως μέσα από το brand Zeus and Dione», ενώ αφήνει αιχμές για όσους της ασκούν κριτική, όπως λέει. Ασχετα αν η κριτική μπορεί να αφορά συνεργασίες της Μ. Γκραμπόσφκι με πρόσωπα τα οποία έχουν εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη, όπως η Γεωργία Ευσεβίου Λάσκαρη.

«Σε μια κοινωνία χωρίς συμπλεγματικούς, στείρους κομματικούς ανταγωνισμούς, η σύζυγος πολιτικού αρχηγού μεγάλου κόμματος, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά προβάλλοντας τη χώρα της, θα ήταν ένα πρόσωπο που θα έμενε μακριά από τα πυρά της πολιτικής. Ομως, στην Ελλάδα είμαστε, η κομματική αντιπαράθεση γεννά μεγάλα πάθη που φτάνουν έως τη δαιμονοποίηση και εμπλέκει έτσι ακόμα και τις συζύγους. Σε κάποια φάση, μέσα στην ένταση και στον παροξυσμό, θεωρήθηκε υπεύθυνη ακόμα και για τον… καιρό. Μόνο και μόνο επειδή είναι η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι μία δυναμική γυναίκα. Οπως πολλές άλλες. Αυθύπαρκτη προσωπικότητα, κοσμοπολίτισσα, επιχειρηματίας, μητέρα και σύζυγος. Θα ήθελε να ασχολείται απερίσπαστη με τη δουλειά της, δεν έδωσε ποτέ αφορμή, όμως δυστυχώς για εκείνη γίνεται στόχος επιθέσεων που απευθύνονται στον σύζυγό της, αλλά αντανακλούν ακέραια πάνω της» αναφέρει μεταξύ άλλων στον πρόλογο της συνέντευξης η Δ. Κουτσομητροπούλου. Δηλαδή μια δημοσιογράφος η οποία εργάζεται σε κρατικό Μέσο και συνεπώς πληρώνεται με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου εμφανίζεται να πραγματοποιεί συνέντευξη «αβάντα» της συζύγου του προέδρου του κόμματος στο οποίο η ίδια έχει αποσπαστεί.

Το «σκονάκι» στον Μητσοτάκη

Με λίγα λόγια, δημόσιες σχέσεις της οικογένειας Πορτοσάλτε με την οικογένεια Μητσοτάκη αλλά με κρατικό χρήμα. Αλλωστε και η συμπάθεια του κ. Πορτοσάλτε προς τον πρόεδρο της ΝΔ δεν κρύβεται. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι ο γνωστός δημοσιογράφος είχε δεχτεί σφοδρή κριτική το περασμένο καλοκαίρι με το «σκονάκι» στον Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης του προέδρου της ΝΔ στο ραδιόφωνο του Σκάι;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter