Ο Πούτιν τα «βάζει» με τη Δύση: Απαρχαιωμένες οι φιλελεύθερες πολιτικές τους, λάθος η μεταναστευτική πολιτική

Ο Πούτιν τα «βάζει» με τη Δύση: Απαρχαιωμένες οι φιλελεύθερες πολιτικές τους, λάθος η μεταναστευτική πολιτική

Μια μέρα πριν την συνάντηση των ηγετών της G20 ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times στην οποία δήλωσε μεταξύ άλλων πως ο φιλελευθερισμός που προωθούν οι δυτικές χώρες είναι πλέον «απαρχαιωμένος», χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο λάθος την μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ενώ μίλησε και για την ομοφυλοφιλία. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, «η φιλελεύθερη ιδέα» είχε «ξεπεράσει το σκοπό της», καθώς το κοινό στράφηκε εναντίον της μετανάστευσης, των ανοιχτών συνόρων και της πολυπολιτισμικότητας.

«Οι (Φιλελεύθεροι) δεν μπορούν απλώς να υπαγορεύσουν τίποτα σε κανέναν όπως ακριβώς προσπαθούν να κάνουν τις τελευταίες δεκαετίες», είπε.

Όσον αφορά την απόφαση που έλαβε η Γερμανίδα Καγκελάριος να δεχτεί στη χώρα της πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες, ο Ρώσος πρόεδρος την χαρακτήρισε «λανθασμένη» αντίθετα εξήρε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθειά του να σταματήσει τη ροή των μεταναστών και των ναρκωτικών από το Μεξικό.

«Αυτή η φιλελεύθερη ιδέα προϋποθέτει ότι τίποτα δεν πρέπει να γίνει. Οι μετανάστες μπορούν να σκοτώσουν, να λεηλατούν και να βιάσουν με ατιμωρησία, επειδή τα δικαιώματά τους ως μετανάστες πρέπει να προστατευθούν» επισήμανε και πρόσθεσε:

«Κάθε έγκλημα πρέπει να έχει την τιμωρία του. Η φιλελεύθερη ιδέα έχει καταστεί άνευ αντικειμένου. Έχει έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού».

Όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τις γεωπολιτικές εντάσεις στον Κόλπο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η κατάσταση είχε γίνει «εκρηκτική». Το πρόβλημα, ανέφερε, προέκυψε από την αμερικανική μονομερή προσέγγιση και την έλλειψη κανόνων που στηρίζουν την παγκόσμια τάξη.

Εξέφρασε την ανησυχία του επίσης για το γεγονός πως ΗΠΑ και Ρωσία έχουν προβεί σε έναν συνεχή αγώνα ανανέωσης των πυρηνικών εξοπλισμών τους. 

«Ο ψυχρός πόλεμος ήταν κακός… αλλά υπήρχαν τουλάχιστον κάποιοι κανόνες που όλοι οι συμμετέχοντες στη διεθνή επικοινωνία ακολουθούσαν ή προσπαθούσαν να ακολουθήσουν. Τώρα, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας κανόνας», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στους ομοφυλόφιλους λέγοντας ότι η ανεκτικότητα που έχει επιδειχθεί απέναντί τους έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τους ετεροφυλόφιλους. Όπως είπε, οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις δεν είχαν ενεργήσει για να καθησυχάσουν τους πολίτες. Αντ ‘αυτού, είχαν επιδιώξει έναν ανόητο πολυπολιτισμικό τρόπο που να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σεξουαλική ποικιλομορφία.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους. Ας ζουν όπως θέλουν. Αλλά κάποια πράγματα μας φαίνονται υπερβολικά και δεν πρέπει να επισκιάζουν την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τις παραδοσιασκές αξίες της οικογένειας που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούν τον πυρήνα του πληθυσμού».

«Δεν προσπαθώ να προσβάλω κανέναν επειδή έχουμε καταδικαστεί για την εικαζόμενη ομοφυλοφοβία μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα LGBT άτομα. Ο Θεός απαγορεύει, αφήστε τους να ζήσουν όπως θέλουν », είπε. «Αλλά κάποια πράγματα φαίνονται υπερβολικά για μας» πρόσθεσε επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να επισκιάζουν την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τις παραδοσιακές αξίες της οικογένειας που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούν τον πυρήνα του πληθυσμού» κατέληξε ο Πούτιν.

Αντίδραση Τουσκ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος στηλίτευσε τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο οι νεοφιλελεύθερες ιδέες που προβάλλουν οι δυτικές χώρες είναι «απαρχαιωμένες».

«Μπορώ να πω ότι διαφωνώ απόλυτα με το επιχείρημα κατά το οποίο οι προοδευτικές ιδέες είναι απαρχαιωμένες. Ως Ευρωπαίοι, υπερασπιζόμαστε σθεναρά και χωρίς καμία αμφισημία την προοδευτική δημοκρατία», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Όποιος λέει ότι η προοδευτική δημοκρατία είναι απαρχαιωμένη λέει ταυτόχρονα ότι οι ελευθερίες είναι απαρχαιωμένες, ότι το κράτος δικαίου είναι απαρχαιωμένο, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαρχαιωμένα», αντέτεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter