Ο «πρίγκιπας του χάους» στο τιμόνι της Σαουδικής Αραβίας

Ο «πρίγκιπας του χάους» στο τιμόνι της Σαουδικής Αραβίας

Τι κρύβει η ανατροπή στην γραμμή διαδοχής για τον θρόνο ενός από τα ισχυρότερα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Η έκπληξη δίνει τη θέση της στον προβληματισμό για την ανάληψη της θέσης του διαδόχου του θρόνου, από τον 31χρονο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος αντικατέστησε τον θείο του, Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ. Το εσωτερικό μπρα-ντε-φερ στον βασιλικό οίκο των Σαούντ καλά κρατεί, αφού εικάζεται ότι υπήρχε σοβαρή κόντρα θείου και ανιψιού που έκλεισε με την νίκη του δεύτερου.

Το βασιλικό διάταγμα επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνώριζαν τα τελευταία χρόνια. Ο νεαρός πρίγκιπας είναι ο άνθρωπος που έχει τα πάντα. Επηρεάζει όσο κανείς τον βασιλιά Σαλμάν και αναλαμβάνει θέσεις-κλειδιά. Το νεαρό της ηλικίας του δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου τις φιλοδοξίες του μελλοντικού βασιλιά.

Μέχρι σήμερα ήταν το πρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής του Ριάντ. Ο 31χρονος πρίγκιπας είχε αναλάβει τις συναντήσεις με τους ηγέτες στο εξωτερικό. Μία από αυτές, όμως, φαίνεται ότι ήταν καθοριστική για να του ανοίξει την πόρτα της διαδοχής. Τον περασμένο Μάρτιο συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και άνοιξε τον δρόμο για την επίσημη επίσκεψη του Τραμπ στο Ριάντ. Εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ένα τεράστιο συμβόλαιο για την παροχή όπλων στους Σαουδάραβες ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κέρδισε τον τίτλο του «πρίγκιπα του χάους» στο Ιράν, την Υεμένη, τη Συρία και το Κατάρ όταν αποφάσισε την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας με αεροπορικές επιθέσεις κατά των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων έφυγε για διακοπές στις Μαλδίβες. Η εμπλοκή στον αιματηρό εμφύλιο της Υεμένης θορύβησε και αρκετούς γηραιότερους συντηρητικούς Σαουδάραβες, οι οποίοι ανησυχούν ότι ρίχνει λάδι στην φωτιά της μισαλλοδοξίας και του θρησκευτικού φανατισμού.

Θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της επιθετικής στάσης του Ριάντ έναντι του Ιράν και ένας από τους εμπνευστές του διπλωματικού αποκλεισμού του Κατάρ, με την κατηγορία ότι υποστηρίζει τρομοκράτες. Τον περασμένο Μάιο όταν αναφέρθηκε στις θρησκευτικές εντάξεις με την Τεχεράνη υποσχέθηκε να μεταφέρει «τη μάχη» στο Ιράν.

Η αγάπη του για τη χλιδή

Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της βασιλικής οικογένειας ο πρίγκιπας αγαπάει την έκθεση στα ΜΜΕ και την χλιδή. Το γεγονός ότι υποστηρίζει την αυστηρή λιτότητα για τους συμπατριώτες του δεν τον εμπόδισε να αγοράσει το γιοτ «Σιρίν» από τον Ρώσο μεγιστάνα της βότκας, Γιούρι Σκεφλέρ για 500 εκατ. δολάρια.

Το 2015 κατηγορήθηκε ότι είχε σχέση με το ποδοπάτημα και τον θάνατο 2.000 πιστών στην Μέκκα. Η προσωπική φρουρά του που μετρούσε 350 άτομα φέρεται να προσπάθησε να περάσει μέσα από το πλήθος την ώρα που είχαν κλείσει αρκετοί δρόμοι και δεν υπάρχουν σημεία διαφυγής. Το Ριάντ αρνήθηκε ότι το τραγικό περιστατικό είχε σχέση με τον πρίγκιπα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter