Ο πρόεδρος της Αυστρίας χαρακτήρισε το Μαουτχάουζεν ως «ανοιχτή πληγή» για την ιστορία της χώρας

Ο πρόεδρος της Αυστρίας χαρακτήρισε το Μαουτχάουζεν ως «ανοιχτή πληγή» για την ιστορία της χώρας

Για μία «ανοιχτή πληγή στην ιστορία της Αυστρίας», έκανε λόγο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στο τηλεοπτικό και διαδικτυακό μήνυμα που απεύθυνε το μεσημέρι με την ευκαιρία της σημερινής 75ης επετείου από την απελευθέρωση του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, από συμμαχικά στρατεύματα στις 5 Μαΐου 1945.

«Εμβρόντητοι –ακόμη και σήμερα– και γεμάτοι ντροπή, υποκλινόμαστε μπροστά στα θύματα εκείνης της εποχής, και με πλήρη ταπεινοφροσύνη αναγνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να αναιρέσουμε αυτό που συνέβη, και εάν ακόμη η ενοχή μπορεί να μην βαραίνει τους μεταγενέστερους, πρέπει παρ΄ όλα αυτά να αναλάβουμε την ευθύνη», τονίζει στο μήνυμά του ο Βαν ντερ Μπέλεν.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο, «στην αρχή υπήρχε η αποσιώπηση και η παράβλεψη ενόψει του αντισημιτισμού και του ρατσισμού, όμως το Μαουτχάουζεν δεν έπεσε από τον ουρανό, το Ολοκαύτωμα ήταν το φρικτό τέρμα. Πολλοί Αυστριακοί ήταν δράστες, η Αυστρία αναγνωρίζει τη συνενοχή της στα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού. Για εκείνους που διώχτηκαν και δολοφονήθηκαν, το Μαουτχάουζεν είναι ένα σύμβολο των βασάνων τους».

«Το Μαουτχάουζεν είναι μία υπόμνηση, στο Μαουτχάουζεν έγινε πέτρα το ΄Ποτέ ξανά΄, και σήμερα αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν επιτρέπεται να υπάρξει ανοχή στον ρατσισμό και στον αντισημιτισμό και ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αμέριστη», διακηρύττει στο σημερινό του μήνυμα ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter