O Πρόεδρος της Δημοκρατίας βραβεύει τον καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσο

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας βραβεύει τον καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσο

H Ένωση Ελλήνων Φυσικών συνεχίζοντας τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, διοργανώνει για όγδοη συνεχή χρονιά την πρωτότυπη και ξεχωριστή εκδήλωση «Η Φυσική μαγεύει» για αριστούχους μαθητές στις 16-17-18 Δεκεμβρίου 2016 στο ΤΕΙ Αθήνας στο Αιγάλεω._x000D_
_x000D_

Μεταξύ των εκλεκτών επιστημόνων, που θα βρεθούν στη βήμα της ειδικής εκδήλωσης, συμπεριλαμβάνεται και ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Βαρώτσος.

Σε μία ειδική συνεδρία, σήμερα, το μεσημέρι, θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον καθηγητή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος αναγνώρισε την προσφορά του στην επιστήμη.

Η επιστημονική σταδιοδρομία του καθηγητή Βαρώτσου:

Ο Παναγιώτης Βαρώτσος γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1947 στην Πάτρα και είναι Έλληνας φυσικός. Αποφοίτησε από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έγινε διδάκτωρ φυσικής το 1973, υφηγητής το 1977 και από το 1986 είναι καθηγητής στον τομέα της Φυσικής Στερεάς Κατάστασης. Μετεκπαιδεύτηκε σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Διετέλεσε πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος τα έτη 1994-1996. Από το 1995 είναι διευθυντής του ερευνητικού πανεπιστημιακού «Ινστιτούτου Φυσικής του Στερεού Φλοιού της Γης» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τον Σεπτέμβριο του 2007 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το μεγάλο έργο του καθηγητή και ο πόλεμος που δέχτηκε

Μαζί με τον Καίσαρα Αλεξόπουλο και τον Κωνσταντίνο Νομικό ανέπτυξε το 1981 τη μέθοδο βραχείας διάρκειας πρόγνωσης σεισμών, γνωστή πλέον σε όλον τον κόσμο, ως μέθοδο ΒΑΝ, και σήμερα ακόμη διευθύνει την έρευνα αυτή.

Από την ευρύτερη ελληνική σεισμολογική κοινότητα, παρά τον πόλεμο που δέχτηκε με σφοδρότητα, η ομάδα ΒΑΝ συνεργάζεται με τον καθηγητή Άκη Τσελέντη, επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και τον Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα, διευθυντή ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αμφότεροι, όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζουν το έργο του καθηγητή τους.

Ο κ. Βαρώτσος έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 230 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (με κριτές), έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία και έχουν γίνει περισσότερες από 4000 επιστημονικές αναφορές τρίτων στις εργασίες του.

Ο καθηγητής και η επιστημονική του ομάδα δημοσιοποιούν στο Πανεπιστήμιο Cornell τα αποτελέσματα της τεκμηριωμένης εργασίας τους, βάσει των προσεισμικών σημάτων του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου΄.

Βραβεύσεις

Το 1995 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το περιβάλλον. Έχει επίσης βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών (1978) και το Εμπειρίκιο Ίδρυμα (1986).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter