O πρόεδρος της Κολομβίας τερμάτισε τον διάλογο με τον ΕLN μετά την πολύνεκρη επίθεση

O πρόεδρος της Κολομβίας τερμάτισε τον διάλογο με τον ΕLN μετά την πολύνεκρη επίθεση

Ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε τερμάτισε τον ειρηνευτικό διάλογο με την κολομβιανή ανταρτική οργάνωση ELN, επανενεργοποιώντας τα εντάλματα σύλληψης εις βάρος των διαπραγματευτών των ανταρτών, στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον αστυνομικής ακαδημίας που η κυβέρνηση απέδωσε στην οργάνωση.

«Σήμερα, έδωσα εντολή (…) για άρση της αναστολής των ενταλμάτων σύλληψης δέκα μελών του ELN – μέλη της αντιπροσωπείας της οργάνωσης στην Κούβα και ανακάλεσα το διάταγμα που δημιουργούσε τους όρους της παραμονής τους στη χώρα», ανακοίνωσε ο Κολομβιανός πρόεδρος, αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Μπογοτά και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), οι οποίες έχουν μεταφερθεί στην Αβάνα, και έχουν σταματήσει από τον Αύγουστο.

Στην επίθεση της Πέμπτης, την οποία η κυβέρνηση περιέγραψε ως πράξη τρομοκρατίας, ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χοσέ Αλντεμάρ Ρόχας, ειδικός του ELN στα εκρηκτικά, πέρασε από σημεία ελέγχου ασφαλείας και έφθασε στο κτίριο της Σχολής Στρατηγός Σανταντέρ πριν ανατιναχθεί πέφτοντας πάνω στο κτίριο του κοιτώνα θηλέων.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων.

«Η ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση ELN είναι η υπεύθυνη αυτής της ειδεχθούς επίθεσης. Αυτή η επίθεση προετοιμαζόταν και οργανωνόταν επί πολλούς μήνες. Για όλη την Κολομβία σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι ο ELN δεν έχει ειλικρινή βούληση για ειρήνη», ανέφερε ο Ντούκε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη που εξέφρασε η κυβέρνηση της Κούβας χθες, αλλά σήμερα σας ζητάμε να συλλάβετε τους τρομοκράτες που βρίσκονται στην επικράτειά σας και να τους παραδώσετε στις κολομβιανές αστυνομικές αρχές», είπε ο Ντούκε.

Η κουβανική κυβέρνηση δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα.

«Δεν πρόκειται να επαναπαυτούμε μέχρι να συλλάβουμε και να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη τους τρομοκράτες που εμπλέκονται», πρόσθεσε ο Κολομβιανός πρόεδρος.

Ο ELN δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης ούτε έχει εκδώσει ανακοίνωση.

Κολομβιανοί έχουν προγραμματίσει πορείες σε πόλεις όλης της χώρας την Κυριακή διαδηλώνοντας ενάντια στην επίθεση, την χειρότερη που έχει σημειωθεί στην χώρα τα τελευταία σχεδόν 16 χρόνια.

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), ο οποίος αποτελείται από περίπου 2.000 μαχητές, άρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες τον Φεβρουάριο 2017 με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, όμως αυτές ανεστάλησαν από τον νέο πρόεδρο Ιβάν Ντούκε μέχρι ο ELN να απελευθερώσει όλους τους ομήρους του και να σταματήσει τις επιθέσεις.

Ο ELN, ο οποίος είχε ιδρυθεί από ριζοσπάστες ρωμαιοκαθολικούς ιερείς, πολέμησε εναντίον περισσότερων από δώδεκα κυβερνήσεων αφότου σχηματίσθηκε το 1964. Η μεγαλύτερη προηγούμενη επίθεση που είχε πραγματοποιήσει ήταν τον Ιανουάριο του 2018, όταν ανατίναξε μια βόμβα στο βόρειο λιμάνι Μπαρανκίγια, σκοτώνοντας πέντε αστυνομικούς και τραυματίζοντας δεκάδες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter