Ο πρόεδρος της Τυνησίας απολύει δεκάδες δικαστές για να διατηρήσει την εξουσία του

Ο πρόεδρος της Τυνησίας απολύει δεκάδες δικαστές για να διατηρήσει την εξουσία του

Ο πρόεδρος της Τυνησίας απέλυσε 57 δικαστές την Τετάρτη, κατηγορώντας τους για διαφθορά και προστασία των «τρομοκρατών», καθώς επιδιώκει να αναδιαμορφώσει το πολιτικό σύστημα της χώρας μετά την εδραίωση της μονοεδρικής εξουσίας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πρόεδρος Κάις Σαΐντ δήλωσε ότι «έδωσε την ευκαιρία μετά από προειδοποίηση προς το δικαστικό σώμα να εξαγνιστεί». Ώρες αργότερα, η εφημερίδα της κυβερνήσεως δημοσίευσε διάταγμα με το οποίο ανακοίνωνε τις απολύσεις.

Μεταξύ αυτών που απολύθηκαν ήταν ο Γιουσέφ Μπουζακέρ, πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο διέλυσε ο Σαΐντ το Φεβρουάριο.

Το συμβούλιο είχε ενεργήσει ως ο κύριος εγγυητής της δικαστικής ανεξαρτησίας από την επανάσταση της Τυνησίας το 2011 και η κίνηση τροφοδότησε κατηγορίες ότι ο Σαΐντ παρενέβαινε στη δικαστική διαδικασία μη σεβόμενος τη διάκριση των εξουσιών.

Ένα άλλο θύμα της εν λόγω εκκαθάρισης ήταν ο Μπαχίρ Ακρέμι. Κάποιοι πολιτικοί ακτιβιστές αναφέρουν ότι ο δικαστής είναι πολύ κοντά στο κόμμα Ennahda. Η Ennahda και ο Ακρέμι αρνούνται αμφότεροι τους ισχυρισμούς.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Σαΐντ απέλυσε την κυβέρνηση και κατέλαβε την εκτελεστική εξουσία, προτού αναιρέσει το σύνταγμα του 2014 και απολύσει το εκλεγμένο κοινοβούλιο της χώρας.

Έκτοτε κυβερνά με διάταγμα, ισχυριζόμενος ότι έπρεπε να αναλάβει δράση για να σώσει την Τυνησία από την κρίση. Αρχικά, οι κινήσεις του φαίνεται να κέρδισαν δημόσια στήριξη μετά από χρόνια οικονομικής στασιμότητας, πολιτικής παράλυσης και διαφθοράς, ωστόσο η οργή του κόσμου αυξάνεται εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και ανεργίας και μείωσης των δημόσιων υπηρεσιών.

Ο Σαΐντ, ο οποίος έχει επίσης αναλάβει τον έλεγχο της κάποτε ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής, δήλωσε ότι θα εισαγάγει νέο σύνταγμα αυτό το μήνα, το οποίο θα το θέσει σε δημοψήφισμα τον Ιούλιο.

Ωστόσο, σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της Τυνησίας έχουν απορρίψει την κίνηση μαζί με την ισχυρή εργατική ένωση UGTT.

Η UGTT δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα απεργήσουν στις 16 Ιουνίου, αποτελώντας τη μεγαλύτερη άμεση πρόκληση για την αρπαγή εξουσίας από τον Σαΐντ μέχρι στιγμής.

Πηγή: aljazeera.com

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter