Ο πρόεδρος του Λιβάνου επιμένει: Αιχμάλωτος ο Χαρίρι και η οικογένειά του στη Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος του Λιβάνου επιμένει: Αιχμάλωτος ο Χαρίρι και η οικογένειά του στη Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε σήμερα ότι η Σαουδική Αραβία έχει θέσει υπό κράτηση και την οικογένεια του Σαάντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία στις 4 Νοεμβρίου με βιντεοσκοπημένη εμφάνισή του από το Ριάντ και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει στον Λίβανο.

“Δεν έχουμε μέχρι σήμερα ζητήσει την επιστροφή τους, αλλά έχουμε επιβεβαιώσει ότι (η οικογένειά του) επίσης κρατείται και μέλη της οικογένειας υφίστανται σωματική έρευνα εξερχόμενα και εισερχόμενα στο σπίτι”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αούν.

Νωρίτερα σήμερα ο Αούν ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας την Σαουδική Αραβία ότι έχει αιχμάλωτο τον Χαρίρι αφού έπειτα από τόσες μέρες δεν έχει επιστρέψει στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου αρνείται να κάνει δεκτή την παραίτηση του Χαρίρι, αν δεν επιστρέψει στον Λίβανο για να την υποβάλει ο ίδιος.

Η κράτηση του Χαρίρι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Λίβανος δεν μπορεί να περιμένει πολύ καιρό για την επιστροφή του καθώς το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, έγραψε ο Αούν στο Twitter. Το Ριάντ διαψεύδει τις κατηγορίες περί κράτησης, ενώ και ο ίδιος ο Χαρίρι διεμήνυσε σήμερα μέσω Twitter ότι θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα του και ότι είναι καλά.

Επίσης ένα μέλος του κόμματός του διέψευσε τους ισχυρισμούς του Αούν. Όπως είπε στο Reuters ο Οκάμπ Σακρ, ένας σιίτης πολιτικός που πρόσκειται στον Χαρίρι και είναι βουλευτής με το κόμμα του, το Ριάντ δεν έχει θέσει υπό κράτηση τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό και την οικογένειά του και ο ίδιος είχε σήμερα επικοινωνία μαζί του.

Παράλληλα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, όπως έγινε γνωστό από γαλλική διπλωματική πηγή, θα συναντηθεί με τον Χαρίρι στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.

Ο Λε Ντριάν αναμένεται αργά απόψε το βράδυ στο Ριάντ όπου πρόκειται να συζητήσει για την πολιτική κρίση στον Λίβανο με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και να έχει συνάντηση με τον Χαρίρι, αλλά ο χρόνος της συνάντησης μένει να επιβεβαιωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter