Ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ παραιτείται από τη Rosneft

Ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ παραιτείται από τη Rosneft

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σχεδιάζει να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Rosneft καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις για τους δεσμούς του με τη Ρωσία και τον ενεργειακό της τομέα.

Αδυναμία συνέχισης

Ο 78χρονος Σρέντερ είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft, η οποία δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πάλαι ποτέ καγκελάριος ανακοίνωσε «την αδυναμία επέκτασης της θητείας του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας».

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου οι Γερμανοί βουλευτές συμφώνησαν να αφαιρέσουν από τον Σρέντερ τα έξοδα για το γραφείο και το προσωπικό του που καλύπτονται από τους φορολογούμενους. Ο Σρέντερ ηγήθηκε της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005. Απομονώνεται ολοένα και περισσότερο τους τελευταίους μήνες λόγω της εργασίας του σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας που ελέγχονται από το κράτος.

Εκτός από τη Rosneft, συμμετείχε και στις εταιρείες για τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, 1 και 2. Λίγες εβδομάδες πριν να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom είπε ότι ο Σρέντερ είχε προταθεί για να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της. Ο διορισμός επρόκειτο να ψηφιστεί στην ετήσια γενική συνέλευση της Gazprom τον επόμενο μήνα.

Οργή για τις δηλώσεις του

Νωρίτερα αυτό το έτος, αρκετοί υπάλληλοι του γραφείου του παραιτήθηκαν και ο Σρέντερ αντιμετώπισε ένα νέο κύμα οργής από πρώην πολιτικούς συμμάχους αφού οι New York Times ανέφεραν ότι ισχυρίστηκε πως η σφαγή στην Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, «πρέπει να ερευνηθεί», αλλά δεν θεωρεί ότι οι εντολές για τη δολοφονία Ουκρανών αμάχων είχαν προέλθει από τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έναν παλιό φίλο του.

Ένας συν επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο ανήκουν τόσο ο Σρέντερ όσο και ο νυν καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προέτρεψε τον πρώην Γερμανό ηγέτη να αποχωρήσει από το κόμμα. Την Πέμπτη, ο Σολτς υποστήριξε την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να κλείσει το γραφείο του Σρέντερ και έκανε εκ νέου έκκληση προς τον πρώην καγκελάριο να εγκαταλείψει τις θέσεις του ρωσικές ενεργειακές εταιρείες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter