Ο πρώην διευθυντής του FBI ειδικός ανακριτής στο θέμα Τραμπ-Ρωσίας

Ο πρώην διευθυντής του FBI ειδικός ανακριτής στο θέμα Τραμπ-Ρωσίας

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών διόρισε τον πρώην διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικό ανακριτή για να διερευνήσει την πιθανή συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής ομάδας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας, καθώς και ισχυρισμούς για τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Ο διορισμός έγινε μετά από μια εβδομάδα αναβρασμού στον Λευκό Οίκο και από αυξανόμενες πιέσεις για μια ανεξάρτητη έρευνα των φερόμενων ρωσικών προσπαθειών να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου υπέρ του Τραμπ και κατά της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ έχει βρεθεί κάτω από αυξανόμενη πίεση μετά την απόλυση την περασμένη εβδομάδα του Τζέιμς Κόμεϊ, διευθυντή του FBI, ο οποίος είχε ξεκινήσει μια ομοσπονδιακή έρευνα για το θέμα. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είπαν νωρίτερα φέτος ότι η Ρωσία επενέβη στις αμερικανικές εκλογές, κατηγορία που καταρρίπτει η Μόσχα ενώ η ομάδα του Τραμπ αρνείται κάθε συνωμοσία με τη Ρωσία.

“Η απόφασή μου (να διορίσω ειδικό ανακριτή) δεν αποτελεί απόδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα ή ότι δικαιολογείται κάποια δίωξη. Δεν έχω καταλήξει σε τέτοιο συμπέρασμα”, είπε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της χώρας Ροντ Ρόζενστιν σε δήλωσή του. “Αποφάσισα ότι ο ειδικός ανακριτής είναι αναγκαίος ώστε να πεισθούν πλήρως οι Αμερικανοί πολίτες για το αποτέλεσμα”, είπε.

Η διαμάχη έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην Ουάσιγκτον και την Γουόλ Στριτ, όπου οι δείκτες S&P 500 και Dow σημείωσαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ελπίδες των επενδυτών για μείωση φόρων και άλλες πολιτικές αποφάσεις φιλικές προς τις επιχειρήσεις εξασθενούν.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο και μερικοί Ρεπουμπλικανοί, το κόμμα του Τραμπ, έχουν ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα στο θέμα.

Ο βουλευτής Ελάιτζα Κάμινγκς, πρώτος τη τάξει Δημοκρατικός στην επιτροπή επιτήρησης της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαιρέτησε την πράξη του Ρόζενστιν, λέγοντας, “Νομίζω ότι πήρε μια σωστή απόφαση στο πρόσωπο του κ. Μιούλερ, και τον συγχαίρω που έβαλε πρώτα τη χώρα και το σύστημα δικαιοσύνης”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter