Ζήτησε «δημοκρατικές λύσεις»

Ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση κατά της προφυλάκισης των πρώην υπουργών της Καταλονίας

Ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας, της περιφέρειας του Βελγίου που έχει γνωρίσει και η ίδια στο παρελθόν αποσχιστικές τριβές, κατήγγειλε σήμερα τις ισπανικές αρχές επειδή συνέλαβαν καθαιρεθέντες καταλανούς αξιωματούχους και κάλεσε την ΕΕ να μεσολαβήσει στη διένεξη.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος παύθηκε από τη Μαδρίτη ως ηγέτης της Καταλονίας μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, ταξίδεψε στο Βέλγιο και δεν εμφανίσθηκε χθες ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου για να λογοδοτήσει κατηγορούμενος για στάση. Όμως εννέα πρώην υπουργοί του προφυλακίσθηκαν στη Μαδρίτη εν αναμονή ενδεχόμενης δίκης.

«Το να κλείνονται στη φυλακή δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες πάει πολύ», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας Γκέερτ Μπουρζουά.

«Είμαι σαστισμένος που κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβαίνει στη σημερινή Ευρώπη».

Η Φλάνδρα, στην οποία ζουν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Βελγίου, είχε επίσης γνωρίσει αυτονομιστικές εκστρατείες κατά τις περασμένες δεκαετίες, όμως μια σειρά συνταγματικών αναθεωρήσεων έδωσε ευρεία αυτονομία στις περιφέρειες και κατεύνασε τις εντάσεις.

Ο Μπουρζουά, ο οποίος ανήκει στο φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA που συμμετέχει επίσης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μεσολαβήσουν -- μια πρόταση που η ΕΕ έχει ήδη απορρίψει.

«Καλώ και πάλι επειγόντως όλες τις ευρωπαϊκές οντότητες να αναλάβουν τελικά δράση και να αναζητήσουν δημοκρατικές λύσεις τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλονία», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σήμερα ότι σέβεται πλήρως την εσωτερική πολιτική και δικαστική τάξη της Ισπανίας.

Την άποψη ότι εναπόκειται στη δικαιοσύνη να αποφασίσει εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος για τη σύλληψη του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν. Ερωτηθείσα σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του Βέλγου δικηγόρου του Πουτζντεμόν, του Πολ Μπέκερτ ότι έχει εκδοθεί ένταλμα εναντίον του προέδρου και τεσσάρων ακόμη μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στο Βέλγιο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρντ απάντησε: «Είναι ζήτημα των δικαστικών αρχών και σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζντεμόν είχε δηλώσει τις περασμένες ημέρες ότι δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη και γι' αυτό θα παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ολλανδόφωνο Τύπο του Βελγίου, δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα έκδοσής του από τις ισπανικές αρχές, ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα αναφορικά με τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης. Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τους φλαμανδούς Εθνικιστές του N-VA, αλλά και τους Σοσιαλιστές (SP.A) οι οποίοι μιλούν για μια «πολιτική δίωξη». Από την άλλη μεριά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται μέχρι στιγμής να προβεί σε κάποιο σχόλιο αρκούμενη σε παρασκηνιακές διαρροές ότι «στο Βέλγιο ισχύει η διάκριση των εξουσιών και ως εκ τούτου είναι η δικαιοσύνη που αποφασίζει σε παρόμοιες υποθέσεις και όχι η κυβέρνηση».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας δηλώνει «σοκαρισμένος» ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «ποιεί την νήσσαν» σύμφωνα με το κεντρικό πρωτοσέλιδο της De Standaard. Ο φλαμανδός εθνικιστής πολιτικός σημειώνει ότι «το να κλείνεις στην φυλακή δημοκρατικά εκλεγμένους κυβερνητικούς ηγέτες ξεπερνάει τα όρια», ζητώντας παράλληλα από την ΕΕ να αναλάβει δράση, καθώς «οι πολιτικές διαφορές πρέπει να επιλύονται μόνο πολιτικά μέσω του διαλόγου».

Περισσότερο αποστασιοποιημένα πάντως είναι τα στελέχη του N-VA που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών που κάνουν λόγο για «μια υπόθεση που αφορά την ισπανική και την βελγική δικαιοσύνη στην οποία ο πολιτικός κόσμος δεν πρέπει να αναμιχθεί καθώς εναπόκειται στη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα διατυπώνει την άποψη ότι η «καυτή πατάτα» του καταλανικού έχει πλέον μεταφερθεί στο βελγικό έδαφος καθώς μπορεί ο Πουτζντεμόν να μην ζητά άσυλο από τις βελγικές αρχές, ωστόσο στην πράξη είναι αυτό ακριβώς που κάνει, στο βαθμό που παραμένει στο Βέλγιο προκειμένου να αποφύγει τη δικαστική του δίωξη. Η εφημερίδα πάντως εκτιμά ότι οι πιθανότητες η βελγική δικαιοσύνη να αρνηθεί να εκδώσει τον Πουτζντεμόν είναι μεν μικρές, αλλά όχι ανύπαρκτες σε περίπτωση που τείνει ευήκοον ους στο επιχείρημα του δικηγόρου του ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Π. Μπεκερτ, ο οποίος εκτιμά ότι ενδεχόμενη έκδοση του Πουτζντεμόν στις ισπανικές αρχές θα διαρκέσει τουλάχιστον ενάμιση με δύο μήνες. Ως εκ τούτου, παρατηρεί η εφημερίδα, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις καταλανικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και κάτι τέτοιο εκτιμά ότι θα αποτελεί «θεόσταλτο δώρο» για τον έκπτωτο ηγέτη ο οποίος θα αναγορευτεί με τον τρόπο αυτό σε «μάρτυρα» λίγο πριν διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Στην ίδια γραμμή και η De Morgen διαπιστώνει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι η μοίρα του Πουτζντεμόν βρίσκεται πλέον στα χέρια της βελγικής δικαιοσύνης, η οποία θα αποφασίσει εάν θα τον εκδώσει στις ισπανικές αρχές για να καταλήξει στη φυλακή, ή όχι.

Τέλος, η De Tijd χαρακτηρίζει στο κύριο άρθρο της την σκληρή στάση της ισπανικής κυβέρνησης έναντι του Πουτζντεμόν «εντελώς λανθασμένη» στο βαθμό που, όπως εκτιμά, « κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μετατρέψει εν ριπή οφθαλμού τον αποσχιστή ηγέτη σε μάρτυρα». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.