Ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός επί ελληνικού εδάφους!

Ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός επί ελληνικού εδάφους!

Στις 19 Μαΐου 1971 Τσέλσι και Ρεάλ έπαιξαν στο Καραϊσκάκη για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Η χούντα των συνταγματαρχών… πρόσφερε τότε στους Ελληνες θεάματα και πολύ ποδόσφαιρο για να τους αποπροσανατολίζει.

Πέρασαν 48 χρόνια από τη βραδιά που η Ελλάδα φιλοξένησε για πρώτη φορά σε δικό της γήπεδο έναν ευρωπαϊκό τελικό στο ποδόσφαιρο! Ηταν βράδυ της 19ης Μαΐου 1971 όταν στο στάδιο Καραϊσκάκη διεξάχθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης Τσέλσι – Ρεάλ.

Ενας τελικός μάλιστα που έμελλε να διεξαχθεί δύο φορές (το δεύτερο ματς έγινε δύο μέρες μετά, πάλι στο Καραϊσκάκη), καθώς το πρώτο παιχνίδι έληξε ισόπαλο 1-1 και τότε δεν προβλεπόταν πέναλτι αλλά επαναληπτικός αγώνας δύο ημέρες μετά στο ίδιο γήπεδο.

Ο επαναληπτικός έγινε, η Τσέλσι νίκησε 2-1 και πήρε το τρόπαιο. Αξιοσημείωτο ότι στο δεύτερο ματς το Καραϊσκάκη δεν γέμισε όπως την πρώτη φορά. Ισα ίσα που βρέθηκαν μόλις 20.000 θεατές. Βλέπετε τα εισιτήρια ήταν πανάκριβα για τους Ελληνες φιλάθλους και η τσέπη των περισσότερων ανθρώπων δεν άντεχε εκείνα τα χρόνια –εν μέσω χούντας μάλιστα– ένα ακόμη εισιτήριο δύο μόλις μέρες μετά.

Εδώ να αναφέρουμε ότι οι δικτάτορες είχαν δώσει τότε… σκληρό αγώνα να εξασφαλίσουν τον τελικό και να τον φέρουν στην Ελλάδα, καθώς πρόσφεραν άρτον και θεάματα (ειδικά ποδόσφαιρο…) στον κόσμο για να τον αποπροσανατολίζουν.

Πρωτάρα και… έμπειρη

Για την Τσέλσι ο τελικός εκείνος ήταν η πρώτη διεκδίκηση ευρωπαϊκού τίτλου, σε αντίθεση με τη Ρεάλ Μαδρίτης που είχε ήδη στην κατοχή της πέντε Κύπελλα Πρωταθλητριών και ήταν φιναλίστ σε ακόμη έναν τελικό. Ηταν όμως ο πρώτος τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων στον οποίο μετείχε.

Στο κατάμεστο Καραϊσκάκη συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 42.000 φίλαθλοςι που είδαν από κοντά τον Αγγλο σέντερ φορ Πίτερ Οσγκουντ να ανοίγει το σκορ στο 56΄ με σουτ-βολίδα για λογαριασμό της Τσέλσι και τον Ινάθιο Θόκο να ισοφαρίζει στο 90΄ για τη Ρεάλ και να στέλνει τις δύο ομάδες σε δεύτερο ματς.

Διαιτητής ήταν ο Ελβετός Ρούντολφ Σόιρερ και οι συνθέσεις των δύο ομάδων ήταν:

ΤΣΕΛΣΙ: Μπονέτι, Μπόιλ, Ντέμπσι, Γουέμπ, Χάρις, Χόλινς (105΄ Μάλιγκαν), Κουκ, Γουέλερ, Χάουσμαν, Οσγκουντ (89΄ Μπόλντουιν), Χάντσον

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Μπόρχα, Χοσέ Λουίς, Μπενίτο, Θόκο, Θουνθουνέγκι, Πίρι, Γκρόσο, Βελάσκεθ, Πέρεθ (85΄ Φλέιτας), Αμάνθιο, Χέντο (77΄ Γκράντε)

Ο επαναληπτικός

Ο δεύτερος τελικός έγινε στις 21 Μαΐου στο ίδιο γήπεδο. Εκεί οι Λονδρέζοι ήταν πολύ καλύτεροι από τους Μαδριλένους και νίκησαν 2-1. Η Τσέλσι μπήκε φουριόζα στο ματς και προηγήθηκε 2-0 σε ένα οκτάλεπτο χάρη σε γκολ των Ντέμπσεϊ (32΄) και Oσγκουντ και πάλι (39΄). Η Ρεάλ πίεσε στο β΄ μέρος αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει με τον Φλέιτας στο 75΄.

ΤΣΕΛΣΙ: Μπονέτι, Μπόιλ, Ντέμπσι, Γουέμπ, Χάρις, Μπόλντουιν, Κουκ, Γουέλερ, Χάουσμαν, Οσγκουντ (73΄ Σμέτχερστ), Χάντσον

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Μπόρχα, Χοσέ Λουίς, Μπενίτο, Θόκο, Θουνθουνέγκι, Πίρι, Γκρόσο, Βελάσκεθ (68΄ Χέντο), Φλέιτας, Αμάνθιο, Μπουένο (54΄ Γκράντε).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter