Ο Ράμα προσφέρει ως ναυτική βάση του ΝΑΤΟ λιμάνι στην Αλβανία

Ο Ράμα προσφέρει ως ναυτική βάση του ΝΑΤΟ λιμάνι στην Αλβανία

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προκειμένου να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ένα αλβανικό λιμάνι στις ακτές της Αδριατικής να γίνει ναυτική βάση του ΝΑΤΟ, μαζί με την ήδη υπό κατασκευή αεροπορική βάση της Συμμαχίας στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Το λιμάνι θα βρίσκεται στο Δυρράχιο, μόλις 40 λεπτά από την πρωτεύουσα Τίρανα, και θα περιλαμβάνει ένα εμπορικό τμήμα και μια στρατιωτική ναυτική βάση, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί τόσο από το αλβανικό κράτος όσο και από το ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο ο Ράμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είχε προσφέρει στο ΝΑΤΟ τη ναυτική βάση Pashaliman νότια των Τιράνων. Η συγκεκριμένη βάση βρίσκεται νότια του Αυλώνα, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Δυρράχιο, και ήταν η μοναδική βάση της Σοβιετικής Ένωσης στη Μεσόγειο κατά τη δεκαετία του 1950, σε μια εποχή που το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας ήταν ευθυγραμμισμένο με τη Μόσχα.

Μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ανοικοδομήθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας, η οποία διατήρησε το δικαίωμα χρήσης της. Το αλβανικό πολεμικό ναυτικό εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη βάση για ορισμένες επιχειρήσεις και ασκήσεις μέχρι σήμερα.

Το ΝΑΤΟ πρόκειται επίσης να μετατρέψει την πρώην στρατιωτική βάση της κομμουνιστικής εποχής στην Κούκοβα, γνωστή παλαιότερα ως πόλη του Στάλιν. Η βάση έκτασης 350 εκταρίων φιλοξενεί σήμερα πολλά εκτός χρήσης σοβιετικής εποχής και κινεζικά MiG, Antonov και Yak-18.

Οι εργασίες ανακατασκευής ξεκίνησαν τον Ιανουάριο με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, ενώ η βάση θα είναι λειτουργική το 2023. Θα παρέχει αποθήκες πυρομαχικών και θα λειτουργεί ως κέντρο ανεφοδιασμού και πραγματοποιούνται εργασίες για την κατασκευή νέων μονάδων αποθήκευσης, την αποκατάσταση του διαδρόμου προσγείωσης και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πύργου ελέγχου.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter