Βίλντερς: Ο ρατσιστής που σόκαρε την Ευρώπη

Βίλντερς: Ο ρατσιστής που σόκαρε την Ευρώπη

Δεν είναι μόνο η ιδιόρρυθμη κόμη που συνδέει τους νικητές στις εκλογές της Αργεντινής και της Ολλανδίας. Οπως και ο Μιλέι στην Αργεντινή, ο Χέιρτ Βίλντερς, ακολουθώντας άκρως συντηρητική στρατηγική, έπεισε τους Ολλανδούς να τον προτιμήσουν την περασμένη Τετάρτη, στέλνοντας κύματα σοκ σε όλη την Ευρώπη. Ο ρατσιστής και λαϊκιστής πολιτικός μπορεί να έχει «λιμάρει» τις γωνίες των πιο ακραίων απόψεών του, όμως η επικράτησή του παραμένει άλλη μια νίκη για την ξενοφοβική συντηρητική παράταξη που φαίνεται ότι δυναμώνει τη φωνή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι λόγοι της νίκης

Ο Βίλντερς, ο οποίος υπερδιπλασίασε τη δύναμή του στην Κάτω Βουλή της Ολλανδίας σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, δεν κέρδισε την ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι στις πολιτικές ελίτ που κυβερνούν, όπως ο Μιλέι. Η Ολλανδία, μια από τις πιο πλούσιες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν ταλανίζεται από τα οικονομικά βάσανα της Αργεντινής. Το κύριο διακύβευμα των εκλογών στην Ολλανδία ήταν το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο επειδή ο συνασπισμός του δεν κατάφερε να καταλήξει σε ένα σχέδιο για τη μετανάστευση. Η διάδοχος του Ρούτε στο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) Ντιλάν Γεσιλγκιόζ-Ζεγκέριους υπερθεμάτισε στον περιορισμό της μετανάστευσης – παρότι είναι και η ίδια πρόσφυγας. Αυτό οδήγησε τη συζήτηση σε ένα πεδίο προνομιακό για τον Βίλντερς, ο οποίος εδώ και χρόνια παραληρεί εναντίον της ισλαμικής απειλής για τη λευκή Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι το VVD κατέρρευσε στις εκλογές χάνοντας δέκα έδρες και τερματίζοντας στην τρίτη θέση, πίσω από τη συμμαχία Πράσινων – Αριστερών του πρώην επιτρόπου της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς. Στην άνοδό του φαίνεται να έπαιξαν ρόλο και η απροθυμία του έτερου υποψηφίου Πίτερ Ομτζιχτ να λάβει το πόστο του πρωθυπουργού αλλά και η προθυμία της Γεσιλγκιόζ να συνάψει συνασπισμό με τον Βίλντερς.

Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές ανά την Ευρώπη βλέπουν στο πρόσωπό του έναν ακόμη πολιτικό που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές για την απόδοση ασύλου

Πες μου τον φίλο σου

Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές αναθάρρησαν ανά την Ευρώπη. Από την Τζόρτζια Μελόνι και τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία έως τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και τον Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία, όλοι συνεχάρησαν τον Βίλντερς. Η νέα ακροδεξιά που θεριεύει μες στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να έχει ακόμη έναν σύμμαχο σε μια μεγάλη χώρα, επηρεάζοντας αρνητικά τις πολιτικές για την απόδοση ασύλου.

Ωστόσο, ο ακροδεξιός Βίλντερς αναγκάστηκε προεκλογικά να «αδυνατίσει» την ακραία ξενοφοβική ρητορική του, για την οποία είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και η οποία του έχει στοιχίσει μηνύσεις από τη μαροκινή κοινότητα στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτό συνέβη καθώς ο δρόμος προς την εξουσία αναγκαστικά θα περάσει μέσα από τις φημισμένα μακροχρόνιες διαβουλεύσεις με πιο κεντρώα κόμματα.

Θέλει δημοψήφισμα

Παρ’ όλα αυτά, στο πνεύμα του ευρωσκεπτικισμού που διαπνέει τους απανταχού λαϊκιστές στην Ευρώπη ο Βίλντερς έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρόταση αυτή είναι περισσότερο επικοινωνιακό στρατήγημα παρά ρεαλιστική προοπτική. Οι Ολλανδοί είναι από τους πιο φιλοευρωπαίους λαούς, με την ελευθερία μετακίνησης, εργασίας και σπουδών οπουδήποτε στην Ευρώπη να είναι ψηλότερα από όλες τις απαντήσεις σε σχετική έρευνα της Statista.

Στην ίδια έρευνα το ευρώ, η ειρήνη και η δημοκρατία θεωρούνται πιο σημαντικά από τη φύλαξη των συνόρων και την πολιτιστική ταυτότητα. Παρ’ όλα αυτά, και μόνο το ότι ο Βίλντερς κραδαίνει ένα τόσο αμφιλεγόμενο διαπραγματευτικό χαρτί θα αναγκάσει τους επίδοξους κυβερνητικούς εταίρους να διαπραγματευτούν μαζί του. Εκτός αν τελικά προκριθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός που δεν θα τον περιλαμβάνει.

Διαβάστε επίσης: Ολλανδία: Διαδηλώσεις υπέρ των προσφύγων μετά τη νίκη του ισλαμοφοβικού Γκέερτ Βίλντερς

 Ολλανδικές εκλογές: Φόβοι στις Βρυξέλλες για «Nexit» μετά τη νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς

 Ολλανδικές εκλογές: Ο Βίλντερς προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με απρόθυμους εταίρους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter