Ο Ρέγκλινγκ «ανάβει κόκκινο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Ρέγκλινγκ «ανάβει κόκκινο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Άσχημα είναι τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες για τη νέα Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ειδικά σε ό,τι αφορά στους δύο βασικούς πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, τη μείωση της φορολογίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το stop των Βρυξελλών μετέφερε στην Αθήνα και στη νέα Κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχε με το οικονομικό επιτελείο και με τον πρωθυπουργό ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: πρώτον ότι «η χώρα πρέπει να μείνει αυστηρά προσηλωμένη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων» και δεύτερον ότι «η όποια μείωση των φορολογικών συντελεστών περνά μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Δηλαδή μέσα από τη μείωση ή την κατάργηση του αφορολόγητου που θα πλήξει όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Και το ερώτημα είναι τι θα πράξει η ΝΔ η οποία θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Μάιο, από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε φέρει στη Βουλή τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου.

Ωστόσο ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης ένα περίπου μήνα μετά, τον περασμένος Ιούνιο, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών είχε πει ότι η μείωση του αφορολογήτου «κατά τον τρόπο που τον ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα με Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό δεν θα ισχύσει. Εμείς δεν ψηφίσαμε το νόμο του κ. Τσίπρα, από την αρχή διαφωνήσαμε με αυτό το μέτρο άρα αυτό το μέτρο εμάς δεν μας δεσμεύει και εξηγούμε ξεκάθαρα στους θεσμούς ότι εμείς θέλουμε μια δικαιότερη φορολογία. Δεν πάμε να κάνουμε πόλεμο με τους θεσμούς και τους ξένους, είμαστε πολιτισμένοι και λογικοί άνθρωποι. Εμείς δεν πουλάμε ‘’πόλεμο”»!

Αλέξης Τσίπρας: Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για μείωση των πλεονασμάτων

Ο επικεφαλής του ESM συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη και με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ρέγκλινγκ ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τη συνεργασία, την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και τη διασφάλιση βιώσιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα στηρίξει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε τη θέση του πως η χώρα πρέπει να μείνει αυστηρά προσηλωμένη στους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter