Ο ρόλος του ΚΕΣΥ στο σκάνδαλο των αρθροσκοπήσεων Σαλμά

Ο ρόλος του ΚΕΣΥ στο σκάνδαλο των αρθροσκοπήσεων Σαλμά

Η θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο σκάνδαλο των υπερκοστολογημένων αρθροσκοπήσεων Σαλμά σύμφωνα με τη δικογραφία αλλά και τις πληροφορίες του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική Επιτροπή. 

Συγκεκριμένα, στις 2/12/2014 συνεδριάζει η 248η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, με την απόφαση 10 να εξομοιώνει το κόστος (σ.σ. 1.500 ευρώ) των αρθροσκοπήσεων του Μάριου Σαλμά με το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με όσα ήρθαν στο «φως» από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και από τις πληροφορίες του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω σκάνδαλο, από την συγκεκριμένη αντιστοίχιση κόστους προκλήθηκε ζημία του Δημοσίου, αφού το ΚΕΝ του ΕΟΠΥΥ προβλέπει χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία έως και δύο ημερών ενώ οι αρθροσκόπησεις που συντελούνταν στο τύποις διαγνωστικό κέντρο συγγενών του Μάριου Σαλμά από τον ίδιο διαρκούσαν μόλις λίγα λεπτά της ώρας και ο ασθενής επέστρεφε σπίτι του.

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος του ΚΕΣΥ όταν βγήκε η γνωμοδότηση ήταν ο καθηγητής Ανατομίας – Χειρουργικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ενώ αντιπρόεδρος ήταν ο Γιάννης Δατσέρης. Πρόκειται για το πρώην σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (τώρα έχει συμπορευθεί με την Ώρα Αποφάσεων της Άννας Διαμαντοπούλου) και εκ των στενών συνεργατών του Βαγγέλη Βενιζέλου, όταν είχε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί ότι σύζυγός του είναι η Συλβάνα Ράπτη, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει κουμπαριά με τον Σταύρο Ψυχάρη και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Ο κ. Δατσέρης εκτελεί χρέη συντονιστή διευθυντή του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής και Μονάδας PETCT στον «Ευαγγελισμό» και τομεάρχη των Εργαστηρίων του συγκροτήματος «Ευαγγελισμός-Πολυκλινική-Οφθαλμιατρείοο Αθηνών». Από το 2009 βρισκόταν στο Δ.Σ. του ΚΕΣΥ, ενώ το 2013 κατά τη σύσταση του νέου Δ.Σ. του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ο κ. Δατσέρης διατήρησε τη θέση του αντιπροέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι το «διαγνωστικό κέντρο» που συστεγαζόταν με το ιατρείο του πρώην υφυπουργού της ΝΔ ανήκει στη σύζυγο και τον γαμπρό του κ. Σαλμά. Το κατ’ ευφημισμόν διαγνωστικό κέντρο πήρε βεβαίωση λειτουργίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών παρά του ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν από

τους σκοπούς που προβλέπονται προκειμένου να φέρει αυτόν τον τίτλο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις έγγραφες ενστάσεις δύο διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ προς τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού, Δ. Κοντό, τα «ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είναι μόνο τα διαγνωστικά εργαστήρια βιολογικών υλικών, τα εργαστήρια απεικονίσεων και τα εργαστήρια πυρηνικής φυσικής», με τους υπαλλήλους των συγκεκριμένων διευθύνσεων να τονίζουν πως τόσο η απόφαση του ΙΣΑ όσο και αυτή του ΚΕΣΥ δεν συνάδουν με το νόμο.

Παρά, μάλιστα, την αντίθετη γνώμη που είχαν εκφράσει υπηρεσιακοί παράγοντες ο τότε υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, υπέγραψε την υπουργική απόφαση εξομοίωσης του κόστους των αρθροσκοπήσεων Σαλμά με το ΚΕΝ του ΕΟΠΥΥ.

Μετά τις εν λόγω πράξεις και τη σύμβαση του «διαγνωστικού κέντρου» με τον ΕΟΠΥΥ –παρουσία του ίδιου του βουλευτή της ΝΔ στις συνεδριάσεις αρμόδιων οργάνων ΕΟΠΥΥ και υπουργείου Υγείας για την υπογραφή της σύμβασης- εκδόθηκαν 550 παραπεμπτικά που εκτελέστηκαν στο διαγνωστικό κέντρο των συγγενών του Μ. Σαλμά. Εκτός από ζημία του Δημοσίου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική Επιτροπή ζητείται η διερεύνηση τυχόν προσπορισμού παράνομου οικονομικού οφέλους από τον Μάριο Σαλμά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαλμάς επέστρεψε 50.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ χωρίς επονομαζόμενη αιτιολογία –κατά την κατάθεση του νυν υποδιοικητή του ΕΟΠΥΥ Π. Γεωργακόπουλο- γεγονός που πολλά στελέχη της Εξεταστικής Επιτροπής χαρακτηρίζουν απόδειξη ενοχής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter