Ο Σαλβίνι εκδικείται όσους του εναντιώθηκαν: Θα αφαιρέσει την προστασία από τον συγγραφέα Σαβιάνο που απειλεί η Καμόρα;

Ο Σαλβίνι εκδικείται όσους του εναντιώθηκαν: Θα αφαιρέσει την προστασία από τον συγγραφέα Σαβιάνο που απειλεί η Καμόρα;

«Ένα φιλάκι στον Σαβιάνο. Επεξεργάζομαι την αναθεώρηση των κριτηρίων για την προστασία του», ανέφερε στο νέο μήνυμά του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εσωτερικών και ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. 

Το μήνυμα του ηγέτη της Λέγκας είχε παραλήπτη τον διάσημο συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, που επί πολλά χρόνια ζει υπό καθεστώς προστασίας λόγω των απειλών που δέχεται από τη ναπολιτάνικη Καμόρα για τις αποκαλύψεις του και ο οποίος είναι μία από τις πιο ηχηρές φωνές σε διεθνές επίπεδο που εναντιώνονται στον Σαλβίνι.

Απώτερος στόχος της κίνησης αυτής του Σαλβίνι, ο οποίος μετά και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αισθάνεται παντοδύναμος, δεν είναι μόνον ένα ressentiment, ή η «εκδίκηση», απέναντι στον Σαβιάνο, αλλά πρωτίστως να καταστήσει σαφές τι συνέπειες μπορεί να έχει σε κάποιον η μη συμμόρφωση προς τις πολιτικές του, ή η διάτορη έκφραση της αντίθεσής του στο πρόσωπό του.

Άλλωστε, το βράδυ της Τετάρτης, ο Σαλβίνι έπραξε το ίδιο για δύο προβεβλημένα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης RAI, τον παρουσιαστή πολιτικών εκπομπών Φάμπιο Φάτσιο και και τον πολιτικό αναλυτή Γκαντ Λέρνερ. Συμφύροντας τα προσωπικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με τα κυβερνητικά του καθήκοντα, ο Σαλβίνι στρέφεται ανεμπόδιστος κατά όσων, είτε σε μία εκπομπή της Rai, είτε μέσω των εφημερίδων επικρίνουν τα έργα και τις ημέρες του.

Και στο μήνυμα με αποδέκτη τον Σαβιάνο, ο ηγέτης του ξενοφοβικού κόμματος αναμειγνύει τον προσωπικό τόνο («εγώ, επεξεργάζομαι») με τον κρατικό μηχανισμό («μαζί με τους ανθρώπους του υπουργείου και την αστυνομία», για να προσθέσει αποπροσανατολιστικά «δεν θα επέμβω σε προσωπικές περιπτώσεις», που όμως αντικρούει την απ’ ευθείας αναφορά στο όνομα του Σαβιάνο.

«Είναι πολύ λεπτό το θέμα της ασφάλειας, ώστε να ισχύουν οι πολιτικές εκτιμήσεις. Θα υπάρξουν αντικειμενικά κριτήρια για να αξιολογήσουμε ποιος διατρέχει περισσότερο κίνδυνο, τουλάχιστον κατά τη γνώμη των τεχνικών κλιμακίων και των αρμόδιων μηχανισμών, και ποιος χρειάζεται δύο, τρεις, τέσσερις, ή πέντε καραμπινιέρους, αστυνομικούς, ή φρουρούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια όλων των Ιταλών», διεμήνυσε ο Σαλβίνι. Με άλλα λόγια, η προστασία στον Σαβιάνο είναι ένα προνόμιο και δεν είναι καθήκον του κράτους να προστατεύει τους πολίτες που βρίσκονται εκτεθειμένοι στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως συμβαίνει για τον συγγραφέα του πασίγνωστου βιβλίου «Γόμορρα». Το αποπροσανατολιστικό μήνυμα του Σαβιάνο είναι σαφές: οι αστυνομικοί που φρουρούν τον Σαβιάνο είναι μια σπατάλη, που αφαιρεί προστασία από τους υπόλοιπους Ιταλούς. Η γραμμή του Σαλβίνι είναι ανάλογη με εκείνη των άλλων λαϊκιστών ηγετών, όπως ο Τραμπ, ο Όρμπαν, που βάζουν στο στόχαστρό τους εκείνες τις «ελίτ», που αντιτίθενται στην κυρίαρχη γνώμη τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter