Ο Σαλβίνι θα ξαναχτυπήσει

Ο Σαλβίνι θα ξαναχτυπήσει

Μπορεί να μην του βγήκε αυτήν τη φορά, αλλά με το στόμα γεμάτο από τη γλύκα της εξουσίας που έχασε ο Ματέο Σαλβίνι ετοιμάζεται για τη ρεβάνς.

Ο πιο επικίνδυνος και πετυχημένος ακροδεξιός πολιτικός της Ευρώπης κάλεσε ήδη τους οπαδούς του σε μαζικές διαδηλώσεις στην Ιταλία για τις 19 Οκτωβρίου. Να καταγγείλουν την «προδοσία» του Κινήματος Πέντε Αστέρων που συμμάχησε με τον εχθρό, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, υπακούοντας στις εντολές του ευρωπαϊκού ιερατείου. 

Να κουρντίσουν ξανά το ρολόι που θα σημάνει πρόωρες εκλογές, αυτές που απέτυχε να πυροδοτήσει ο ίδιος υποβάλλοντας πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, «άσφαιρη» πρόταση που δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι, έστω έπειτα από δεκατέσσερις περιπετειώδεις μήνες στην κυβέρνηση, ενισχύθηκε η δυσπιστία πολλών Ιταλών για το ρατσιστικό και ευ ρ ω σκεπτικιστικό παραλήρημα του Σαλβίνι απέναντι στους συνήθεις κινούμενους στόχους: Νοτιοϊταλούς, πρόσφυγες, ακτιβιστές, μουσουλμάνους, ρομά, γκέι, ακόμη και τον πάπα Φραγκίσκο. 

Ομως το τέρας είναι ολοζώντανο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Λέγκα ελαφρότατα ψαλιδισμένη: γύρω στο 33% από 39%, με τελευταίο πραγματικό ποσοστό 34% στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο Κόντε και το αταίριαστο νέο κυβερνητικό ζευγάρι πρέπει να καλλιεργήσουν ως κοινό έδαφος κάτι περισσότερο από την έλλειψη εμπιστοσύνης στον Σαλβίνι. 

Εχουν δρομολογηθεί η στελέχωση της κυβέρνησης, η διατύπωσηεξπρές των προγραμματικών δηλώσεων, η κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2020. Αλλά δεν αρκούν για να φουσκώσουν τα τρύπια πανιά της οικονομικά και κοινωνικά ασθενούς Ιταλίας, ώσπου να φτάσει, θεωρητικά, στο λιμάνι των προγραμματισμένων εκλογών του 2023. Ο λαβωμένος και υπερφίαλος Σαλβίνι θα ξαναχτυπήσει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter