Ο Σαλμάν Ρούσντι προειδοποιεί για τον κίνδυνο του απολυταρχισμού παγκοσμίως

Ο Σαλμάν Ρούσντι προειδοποιεί για τον κίνδυνο του απολυταρχισμού παγκοσμίως

Ο Σαλμάν Ρούσντι σε ομιλία του την Τετάρτη στη Φιλαδέλφεια έκανε λόγο για απομάκρυνση των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ από τις δημοκρατικές αξίες και προειδοποίησε για την απειλή του απολυταρχισμού παγκοσμίως.

Η ομιλία του προβλήθηκε μέσω βίντεο στο πλαίσιο της Εθνικής Συνόδου Κορυφής για την Πρώτη Τροπολογία (του αμερικανικού συντάγματος). Σε αυτή επιχείρησε να συνδέσει την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit με τον μύθο της χρυσής εποχής.

Ο Βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής ο οποίος κέρδισε το Πούλιτζερ το 1981 για το μυθιστόρημά του με τίτλο «Τα παιδιά του μεσονυχτίου» είχε δεχτεί επίθεση με μαχαίρι στις 12 Αυγούστου 2022 η οποία παρ’ ολίγον να του κοστίσει τη ζωή. Η επίθεση έγινε λίγο πριν από τη διάλεξη που θα έδινε σε μια εκδήλωση τη Νέα Υόρκη. Ως αποτέλεσμα, ο Ρούσντι έχει χάσει την όρασή του από το ένα μάτι, καθώς και την ικανότητα να χρησιμοποιεί το ένα του χέρι.

«Αν με ρωτούσατε πριν από 10 ή 20 χρόνια, πιθανότατα θα έλεγα ότι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελευθερία της έκφρασης πηγάζουν από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό», είπε ο Ρούσντι στη χθεσινή του ομιλία.

«Νομίζω ότι πλέον αντιμετωπίζουμε έναν άλλο παλιό εχθρό, που είναι ο αυταρχισμός. Θεωρώ ότι υπάρχει πραγματική άνοδος των αυταρχικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο, της λαϊκιστικής αυταρχικής δημαγωγίας» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζουμε ότι στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία πάνω από 4.000 βιβλίων τα δύο τελευταία χρόνια.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter