Ο Σαμαράς, ο Τζίτζι και ο… γιαλαντζί πρίγκιπας

Ο Σαμαράς, ο Τζίτζι και  ο… γιαλαντζί πρίγκιπας

Αντώνης Σαμαράς, Απόστολος Τζιτζικώστας και… Νικόλαος Γλύξμπουργκ φλερτάρουν σοβαρά με την ιδέα δημιουργίας ενός νέου ultra εθνικιστικού κόμματος.

Το Μακεδονικό και η ρηχή και μίζερη αντιπολιτευτική γραμμή σε συνδυασμό με τη δημοσκοπική καθίζηση της ΝΔ «ερεθίζουν» κάποιους «δεξιούς υπερπατριώτες» που σκέφτονται σοβαρά τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ιδέα ενός νέου ultra εθνικιστικού κόμματος φλερτάρουν σοβαρά ο Αντώνης Σαμαράς, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο… Νικόλαος Γλύξμπουργκ! Οι δύο πρώτοι, παρά τις φαινομενικές διαφορές τους, συμφωνούν σε κάτι: «δεν τραβάει, δεν μπορεί ο Κυριάκος» λένε και οι δύο στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τον… πρίγκιπα, που… είδε φως στη «γαλάζια» πολυκατοικία και σκέφτεται να μπει, οι σκέψεις για νέο κόμμα πάσχουν σοβαρά. Και τούτο διότι σύμφωνα με το σύνταγμά μας το δικαίωμα αυτό προϋποθέτει ότι ο υποψήφιος έχει την ελληνική ιθαγένεια και εξ όσων γνωρίζουμε ο γιος του Γλύξμπουργκ δεν τη διαθέτει.

Ο «μακεδονομάχος» από την Καλαμάτα

Φλεβάρης 2009, λίγους μήνες μετά την εκλογή του Αντ. Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ. Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφο στο γραφείο του στη Ρηγίλλης, του εξηγεί πως στα άμεσα σχέδια του είναι η ριζική αναμόρφωση του κόμματος διότι «είναι ένα άρρωστο κόμμα». Φυσικά δεν έκανε το παραμικρό για να εκσυγχρονίσει τη ΝΔ. Σήμερα, εννιά χρόνια μετά κι ο Σαμαράς λέει τα ίδια πράγματα: «το κόμμα είναι βαριά άρρωστο». Οταν βουλευτές και μέλη της ΝΔ τού θέτουν το ερώτημα εάν σκέφτεται να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, δεν ανοίγει τα χαρτιά του αλλά ούτε το διαψεύδει κατηγορηματικά. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά πως εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να ψηφίσει σύνθετη ονομασία για την πΓΔΜ που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της, αυτό αυτομάτως θα διαλύσει τη ΝΔ. Και τότε, όπως υποστηρίζει, «όσοι νιώθουν προδομένοι για το ξεπούλημα της Μακεδονίας θα προχωρήσουν με γοργά βήματα στη δημιουργία ενός σύγχρονου δεξιού-συντηρητικού κόμματος». Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δεν αποκλείει να συνταχθεί στο τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών που του λένε είτε το κόμμα τους να καταψηφίσει στη Βουλή πρόταση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία είτε να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία. Και μπορεί ο Σαμαράς δημοσίως να μην έχει εκφραστεί –ακόμη– για το Μακεδονικό, στο παρασκήνιο όμως είναι αρκούντως ζωηρός. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πίσω από τα συλλαλητήρια που ετοιμάζονται στη Μακεδονία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν πολλοί συνεργάτες του, ενώ κάποιοι άλλοι δικοί του, όπως ο γνωστός Γιώργος Μουρούτης, έχουν σηκώσει στα social media το «λάβαρο της μακεδονικής επανάστασης». Επίσης, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη σύσκεψη των τομεαρχών που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στην Πειραιώς με θέμα το Μακεδονικό, πλην της Ντόρας Μπακογιάννη που είπε πως το κόμμα πρέπει να ψηφίσει μια πρόταση η οποία θα κινείται στη θέση που είχε στο Βουκουρέστι το 2008 (σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes), όλοι ζήτησαν να μην ψηφίσουν πρόταση για σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Μάλιστα οι ακραίοι της ΝΔ ξεσάλωσαν στην επίμαχη σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάκης Βορίδης ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εθνική μειοδοσία», λέγοντας κάποια στιγμή πως είναι «τραγωδία» που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται το Σκοπιανό, μιας και κατά τα λεγόμενά του «αυτούς δεν τους νοιάζει ακόμη κι αν τα Σκόπια λέγονται σκέτη Μακεδονία». Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Αντώνης Σαμαράς περιμένει, και αναλόγως των εξελίξεων θα πάρει τις αποφάσεις του. Στην περίπτωση που ο Μητσοτάκης συνταχθεί με τους «σαμαρομάχους» όλα καλά για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος θα έχει επιβάλει τη σκληρή γραμμή στο κόμμα του. Εφόσον όμως ο πρόεδρος της ΝΔ συνταχθεί με την κυβερνητική και εθνική θέση, είναι πολύ πιθανό ο Σαμαράς και οι «μακεδονομάχοι» που πίνουν νερό στο όνομά του να προχωρήσουν σε ανοιχτή διάσπαση.

Με ρίζες φιλοβασιλικές

Καίτοι δημοσίως ο Απόστολος Τζιτζικώστας διαψεύδει τα σενάρια που τον θέλουν να σχεδιάζει τη δημιουργία νέου κόμματος, εντούτοις αρκετοί στη Θεσσαλονίκη εκτιμούν πως ο περιφερειάρχης φιλοδοξεί κάποια στιγμή να ηγηθεί ενός δεξιού κόμματος. Οπως ο Σαμαράς που αναμένει την τελική έκβαση των συζητήσεων για το Μακεδονικό, έτσι και ο Απ. Τζιτζικώστας συναρτά την υλοποίηση των όποιων σχεδίων του για νέο κόμμα με τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στη Βουλή. Ο ίδιος πιστεύει πως η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» δεν μπορεί και δεν θα περάσει στον κόσμο της δεξιάς παράταξης και δη στη βόρεια Ελλάδα. Την ιδέα για νέο κόμμα –κάτι σαν Λέγκα του Βορρά– καλοβλέπουν σίγουρα πολλοί ιεράρχες της Β. Ελλάδας καθώς και επιχειρηματικοί κύκλοι. Για την ιστορία θυμίζουμε πως ο Τζίτζι (έτσι τον αποκαλούν οι φίλοι του) προσπάθησε πριν από δύο χρόνια να γίνει πρόεδρος της ΝΔ, αλλά τελικά δεν κατάφερε να περάσει ούτε στον δεύτερο γύρο.

Βασιλικά υπολείμματα

Αφήσαμε για το τέλος τον γιαλαντζί πρίγκιπα, ο οποίος σύμφωνα με τους νοσταλγούς της βασιλείας «μπορεί να σώσει την πατρίδα». Σύμφωνα με τα όσα λένε διάφορα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που σιτίζονται από τους «βασιλικούς κύκλους», ο «πρίγκιπας Νικόλαος» θα προχωρήσει στη δημιουργία βασιλικού κόμματος, το οποίο όπως ισχυρίζονται όλοι αυτοί οι ανιστόρητοι «θα είναι υπερκομματικό» και θα έλθει για να «ενώσει τους Έλληνες». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter