Ο Scope απειλεί με υποβάθμιση χωρίς μεταρρυθμίσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών

Ο Scope απειλεί με υποβάθμιση χωρίς μεταρρυθμίσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών

Χειρόφρενο στις προοπτικές αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας θέτουν τόσο ο υψηλός δείκτης δημοσίου χρέους όσο και η χαμηλή ποιότητα των assets των εγχώριων συστημικών τραπεζών, όπως επισημαίνει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope, έχοντας ωστόσο αναβαθμίσει την οικονομία στο «BB+» από «BB» τον Σεπτέμβριο.

Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, πίσω μόνο από την Ιαπωνία, μεταξύ των 36 χωρών που παρακολουθεί η Scope

Ο Dennis Shen, αναλυτής της Scope επισημαίνει πως, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος της από τα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ, να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα και να περιορίσει τα δομικά προβλήματα της οικονομίας για να διευκολύνει ουσιαστικά τους περιορισμούς που υφίστανται ως προς το σκέλος των rating actions. Ενώ η Scope εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 199,1% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2021, από το 205,6% πέρυσι, παρόλα αυτά παραμένει σημαντικά υψηλότερα από προ κρίσης επίπεδα, ήτοι στο 180,5% το 2019.

«Ο υψηλός όγκος του χρέους στην Ελλάδα αφήνει το κράτος ευάλωτο σε μία επανεκτίμηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων που συσσωρεύτηκαν στην κρίση της πανδημίας, ειδικά καθώς η στήριξη της ΕΚΤ σταδιακά μειώνεται. Η ευάλωτη θέσης της χώρας σε μία διόρθωση της αγοράς παραμένει ένας από τους βασικούς παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά για την πιστοληπτική ικανότητά της», επισημαίνει ο Shen.
Περισσότερα:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter