Ο Σεργκέι Λόζνιτσα και η διαγραφή του από την Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου

Ο Σεργκέι Λόζνιτσα και η διαγραφή του από την Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου

Κεντρικό πρόσωπο των ημερών ο διάσημος Ουκρανός σκηνοθέτης που προκάλεσε την αντίδραση των ομοεθνών του για τη στάση του απέναντι στους Ρώσους σκηνοθέτες.

Πριν από λίγες μέρες ο 57χρονος Ουκρανός σκηνοθέτης Σεργκέι Λόζνιτσα (βραβείο στις Κάνες με το «Η δύναμη της αλήθειας» του 2018) δήλωσε πως τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ και η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να μποϊκοτάρουν τις ταινίες των Ρώσων σκηνοθετών. Η συγκεκριμένη φράση ήρθε σαν συνέχεια την πρώτης δήλωσης του αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου που καταδίκαζε την Ευρωπαϊκή Ακαδημία κινηματογράφου που δίσταζε να πάρει θέση για τον πόλεμο και ειδικά «για την μη καταδίκη της Ρωσίας» που εισέβαλε στη χώρα του.

Όμως η δήλωση του σκηνοθέτη για τον διαχωρισμό των ρωσικών ταινιών από το συνολικό μποϊκοτάζ των ρωσικών προϊόντων στη Δύση δεν άρεσε στο διοικητικό συμβούλιο της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με συνέπεια να τον διαγράψουν από τον κατάλογο των μελών της.

Ο Λόζνιτσα αντέδρασε λέγοντας ότι η «ουκρανική ακαδημία αλλά και η ουκρανική κυβέρνηση δεν επιθυμούν να ενωθούν όλες οι ελεύθερες καλλιτεχνικές φωνές κατά του πολέμου και της ρωσικής θηριωδίας και η μόνη τους έγνοια είναι η δημιουργία μιας εθνικής ταυτότητας. «Όμως αυτό είναι ναζισμός» είπε ο Λόζνιτσα ανάβοντας νέες φωτιές στην Ουκρανία. Και συμπλήρωσε με νόημα. «Όλη μου τη ζωή δεν ανήκα ή εκπροσωπούσα καμιά σφαίρα επιρροής, κοινότητα ή συλλογική ομάδα. Ότι πράττω ή λέω είναι βασισμένα στις προσωπικές μου αξίες και αρχές».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter