Ο Σι Τζινπίνγκ υπόσχεται ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στην Αφρική

Ο Σι Τζινπίνγκ υπόσχεται ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στην Αφρική

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κίνα θα προσφέρει άλλες 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τον COVID-19 σε αφρικανικές χώρες και θα ενθαρρύνει τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική τα επόμενα τρία χρόνια.

Η υπόσχεση για πρόσθετες δόσεις εμβολίων – πέρα ​​από τις σχεδόν 200 εκατομμύρια που έχει ήδη προμηθεύσει η Κίνα στην ήπειρο – έρχεται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Η Κίνα έχει επενδύσει στην αύξηση της «ήπιας ισχύος» της με επενδύσεις σε υποδομές (μεταφορές, γέφυρες, λιμάνια κα) στην ήπειρο, στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative –BRI) με αντάλλαγμα την προμήθεια πρώτων υλών και καυσίμων για τις βιομηχανίες. Αναλυτές στην Δύση κάνουν λόγο για διείσδυση του κινεζικού κεφαλαίου με όρους αποικιοκρατίας, καθώς το Πεκίνο ελπίζει να αποκομίσει με τις επενδύσεις πολιτικό έλεγχο στις χώρες αυτές.

Σε μια ομιλία που δόθηκε μέσω σύνδεσης βίντεο κατά την έναρξη του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής, ο Σι είπε επίσης ότι θα δημιουργηθεί ένα διασυνοριακό κέντρο γιουάν Κίνας-Αφρικής για να παρέχει στα αφρικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιστωτικό όριο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας από την Αφρική, μια από τις βασικές πηγές προμήθειας αργού πετρελαίου και ορυκτών, θα φτάσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε τομείς όπως η υγεία, η ψηφιακή καινοτομία, η προώθηση του εμπορίου και πράσινη ανάπτυξη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter