Ο Σημίτης στηρίζει Ανδρουλάκη, με οδηγίες για ένα προοδευτικό και αριστερό κόμμα

Ο Σημίτης στηρίζει Ανδρουλάκη, με οδηγίες για ένα προοδευτικό και αριστερό κόμμα

Την πλήρη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη εξέφρασε στην ομιλία-χαιρετισμό στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης.

Μάλιστα, ξεκίνησε την παρέμβασή του με την παρατήρηση ότι έχει παραστεί σε όλα τα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αλλά όπως είπε η έναρξη του 3ου συνεδρίου ήταν η πιο εντυπωσιακή από όσες έχει ζήσει.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι προσδιόρισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  διττά: ως «προοδευτικό κόμμα» και ως «ένα αριστερό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές αρχές». Έθεσε σε προτεραιότητα για την ενίσχυση της προσπάθειας που ηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης την επεξεργασία ενός πειστικού προγράμματος δράσης για την επίτευξη μιας δικαιότερης κοινωνίας.

Προέταξε ως κρίσιμη τη συγκυρία  και έθεσε ως στόχο να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να γνωρίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα προβλήματα της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κώστας Σημίτης έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στην ανάγκη οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να είναι επεξεργασμένες, κάτι που επανέλαβε δυο φορές.

Όπως είπε, ένα προοδευτικό κόμμα οφείλει, μεταξύ άλλων, να μιλήσει με την γλώσσα της εποχής, να έχει ένα  λόγο που πρέπει να είναι σύγχρονος.  Παράλληλα, σημείωσε ότι «ένα αριστερό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές αρχές οφείλει, μεταξύ άλλων, να υποδείξει τους νέους τρόπους κατάκτησης της κοινωνικής συνοχής και δημιουργίας μιας πιο δίκαιης και ελεύθερης κοινωνίας.

Αναλυτικά, στην ομιλία του ο Κώστας Σημίτης ανέφερε τα εξής:

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας προσπάθειας για να αποκτήσει το κόμμα μας δημιουργική δυναμική, να καθορίσει και πάλι αποφασιστικά την πορεία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να γνωρίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα προβλήματα της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη στιγμή αυτή της νέας αρχής θέλω να τονίσω, ότι η επιτυχία μας απαιτεί συστηματική εργασία για την κατανόηση των προβλημάτων και την επεξεργασία λύσεων.  Πολλές φορές στην πολιτική αντιπαράθεση το ενδιαφέρον στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο θα εκθέσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους  και  πως θα δημιουργήσουμε μια εικόνα γνώσεων και επιδιώξεων παρ’ όλο που δεν έχουμε εξετάσει ουσιαστικά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς  στην πραγματοποίηση της κοινωνικής αλλαγής.  Η σημερινή αρχή θα πρέπει να αντιμετωπίσει βέβαια και το θέμα της καλύτερης οργάνωσης και της κοινής δράσης.

Θα πρέπει όμως να επιδιώξει επίσης το δυσκολότερο θέμα, την επεξεργασία ενός πειστικού προγράμματος δράσης για την επίτευξη μιας δικαιότερης κοινωνίας.  Ένα προοδευτικό κόμμα οφείλει να προσφέρει ερμηνείες για τις δυναμικές που διέπουν την εξέλιξη, να προσδιορίσει με ποιες πραγματικότητες θα συγκρουστεί, να μιλήσει με την γλώσσα της εποχής σ’ ένα ακροατήριο που ζητά να καταλάβει ποιες λύσεις προσφέρονται.  Ο λόγος του πρέπει να είναι σύγχρονος.  Ένα αριστερό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές αρχές οφείλει να διαμορφώνει απόψεις για την εκμετάλλευση, την αλλοτρίωση, το δημόσιο, το ιδιωτικό, τον ανθρωπισμό, την ελευθερία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη στην νέα εποχή να προσθέσει, στις γνωστές αξίες και ιδέες, νέες που εκφράζουν καλύτερα την πραγματικότητα του καινούργιου κόσμο, να εντοπίσει τους νέους μηχανισμούς ανισότητας που καλείται να καταπολεμήσει.

Αλλά και να υποδείξει τους νέους τρόπους κατάκτησης της κοινωνικής συνοχής και δημιουργίας μιας πιο δίκαιης και ελεύθερης κοινωνία, να λαμβάνει υπ’ όψη του τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των τεχνολογικών εξελίξεων που δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον και την επείγουσα ανάγκη για έρευνα ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι νέες εξελίξεις»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter