Ο Σιχάν Καρνατίλακα νικητής του Βραβείου Booker 2022

Ο Σιχάν Καρνατίλακα νικητής του Βραβείου Booker 2022

Ο Σιχάν Καρνατίλακα (Shehan Karunatilaka) από τη Σρι Λάνκα είναι ο νικητής του Βραβείου Booker 2022 για το βιβλίο του «The Seven Moons of Maali Almeida». Το βραβείο απένειμε η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, σύζυγος του βασιλιά Κάρολου Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τελετή που έλαβε χώρα χτες το βράδυ στον πολιτιστικό χώρο Roundhouse στο βόρειο Λονδίνο. Για πρώτη φορά μετά την πανδημία τα βραβεία έγιναν με φυσική παρουσία.

Το βιβλίο που βραβεύτηκε είναι το δεύτερο του συγγραφέα (το πρώτο είναι το «Chinaman») και αποτελεί μια καταιγιστική σάτιρα που διαδραματίζεται στη Σρι Λάνκα η οποία μαίνεται από εμφύλιο πόλεμο. Η ιστορία αφορά έναν φωτογράφο που καταγράφει εικόνες του πολέμου, ο οποίος ξυπνά μια μέρα και αντιλαμβάνεται ότι είναι νεκρός. Παρότι κανονικά στην κατάστασή του ο χρόνος δεν έχει καμία σημασία, πρέπει να βρει άμεσα ποιος τον σκότωσε αλλά και να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που αγαπάει ώστε να τους καθοδηγήσει στις φωτογραφίες του οι οποίες αποκαλύπτουν πολύ σημαντικά στοιχεία για την εμπλοκή της κυβέρνησης στον πόλεμο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ισορροπεί μεταξύ του ωμού και του μαγικού ρεαλισμού.

Γεννημένος στη Σρι Λάνκα το 1975, ο Σιχάν Καρνατίλακα μεγάλωσε στο Κολόμπο, σπούδασε στη Νέα Ζηλανδία και έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ και τη Σιγκαπούρη. Αυτή την περίοδο ζει στη Σρι Λάνκα. Τραγούδια, σενάρια και ιστορίες του έχουν δημοσιευτεί στα «Rolling Stone», «GQ» και «National Geographic».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg.

Πηγές: thebookerprizes.com, bbc.com, theguardian.com

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter